Hlavní obsah

Jsou k ničemu. Podoljak se tvrdě pustil do OSN a mezinárodních organizací

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak se v rozhovoru s ukrajinskou novinářkou a teatroložkou Nataljí Vlaščenko tvrdě pustil do Organizace spojených národů (OSN), kterou označil za „úřad určený k vydělávání peněz“, jenž neplní svou původní funkci.

Foto: ČTK

Mychajlo Podoljak

Článek

„Fiktivní“ jsou podle něj i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), Červený kříž či Amnesty International. Video i se zvukovým záznamem rozhovoru je dostupné na sociálních sítích a Telegramu.

„Emoce, které vyvolává OSN, budou vždy negativní, stejně jako v případě dalších mezinárodních institucí – MAAE, Mezinárodního červeného kříže, Amnesty International – to všechno jsou fiktivní organizace, které zanášejí naše vědomí absolutně odpadními hodnoceními. Kdyby nebyly, asi bychom mnohé otázky řešili lépe a rychleji,“ prohlásil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Andrije Jermaka.

Podle Podoljaka si svět zvykl žít v iluzi, že v případě krize někdo zasáhne, ale ve skutečnosti jde podle něj v případě OSN o zcela nepřítomnou organizaci.

„Ve skutečnosti je OSN absentující organizace. Je to, řekl bych, píárový úřad nebo lobbistická kancelář určená k vydělávání peněz na hezké stáří těch, kteří tam zastávají nejrůznější řídicí funkce,“ prohlásil Podoljak v rozhovoru.

Kritikou nešetřil ani na adresu vyšetřovací komise OSN k Ukrajině pod vedením Nora Erika Møseho. Ta si podle ukrajinského politika „nepochybně myslí, že genocida začíná až ve chvíli, kdy si milion nebo dva miliony lidí bez reptání stoupnou na kolena a stínají jim hlavu mačetou. Tehdy je to genocida, jako například ve Rwandě,“ prohlásil Podoljak.

„Nedomůžeme se zaprvé jasné pozice, zadruhé jasného hodnocení, zatřetí snahy vést právní bitvu s Ruskou federací a začtvrté zřeknutí se vlastní hlouposti,“ dodal ukrajinský vysoký úředník.

Foto: https://t.me/stranaua/122298

Repro Telegram https://t.me/stranaua/122298

Møseho komise zřízená Radou OSN pro lidská práva již loni v září konstatovala, že na Ukrajině byly spáchány v důsledku ruské invaze válečné zločiny. Upozornila také na znásilňování, mučení a protizákonné zadržování dětí. Jejím úkolem je shromažďovat důkazy použitelné v případě mezinárodního soudního řízení. Vlivná Rada bezpečnosti je ale od zahájení války blokována agresorem, Ruskem, který má právo veta.

Rusko nás nenávidí, žádné kompromisy dělat nebudeme, řekl Podoljak

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám