Hlavní obsah

Jsme v domě satanově, hulákala rumunská poslankyně v europarlamentu. Museli ji vyvést

Povolat kněze, aby vysvětil kanceláře a také ostatní prostory europarlamentu ve Štrasburku a očistil je od ďábla, chtěla krajně pravicová rumunská europoslankyně Diana Șoșoacăová. Svým křikem pak ve čtvrtek opakovaně přerušovala rozpravu na plénu, až ji předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberta Metsolaová podle webu listu The Brussels Times nechala vyvést.

Rumunská ultrapravicová europoslankyně hlasitě protestovala při jednání s náhubkem na obličeji, byla vykázána.Video: AP

Článek

„Stejně jako v rumunském parlamentu i tady se scházejí ďáblové,“ pokřikovala europoslankyně už na středečním zahájení desátého funkčního období. „Přivedu kněze, aby vysvětil kanceláře a také ostatní prostory, kam jen se dostane,“ slibovala. „Je to mé právo na náboženství, na vyjádření mé víry,“ dodala výstřední rumunská politička, která si na první den v europarlamentu oblékla rumunský lidový kroj a přinesla do budovy myrhu, kadidlo a ikonu svaté Paraskevy, balkánské světice z 10. století.

To „pravé“ ale přišlo až ve čtvrtek, když vůdkyně liberálů z frakce Obnova Evropy (Renew Europe) Valérie Hayerová požadovala, aby se právo na dobrovolné ukončení těhotenství stalo součástí Evropské charty základních práv.

Foto: Profimedia.cz

Diana Șoșoacăová ukazuje svou oblíbenou ikonu svaté Paraskevy.

Șoșoacăová vyvolala svými nesouhlasnými výkřiky takový poprask, že ji Metsolaová podle The Brussels Times v souladu s článkem 182 jednacího řádu nechala vyvést.

„Tohle je potřetí, co jste to udělala,“ upozornila šéfka EP na křik a další řádění krajně pravicové poslankyně. „Žádám zřízence, aby vás vyprovodili ven,“ dodala.

„Není tu žádná svoboda slova. Evropa neexistuje. Rozpadají se celé národy. Ale Rumunsko národem zůstane, záleží mi na mém národu,“ vykřikovala Șoșoacăová, která na jednání přišla s náhubkem.

Europoslanci hnutí ANO se zdrželi hlasování o podpoře Ukrajiny. Turek s Konečnou byli proti

Evropa

Připomněla také opět svou víru v boha a hlasitě si stěžovala, že když ostatní europoslanci spatřili její ikonu svaté Paraskevy, začali ji urážet. „A proč? Protože je to satanův dům. Tady i v Bruselu,“ vykřikovala rumunská europoslankyně.

Șoșoacăová, bývalá členka horní komory rumunského parlamentu, je ve své zemi – kromě divokého a občas i nepřístojného chování v parlamentu – známá především protiimigračními postoji a odporem proti očkování. Často také čelila kritice za své proruské postoje. Ve svém středečním projevu v europarlamentu obvinila EU, že poskytováním podpory a pomoci Ukrajině „likviduje Rumunsko“, a dožadovala se zastavení dodávek zbraní Kyjevu.

Europoslanci si volili místopředsedy, pro Dostálovou místo nezbylo

Zahraniční

Výběr článků

Načítám