Hlavní obsah

Jsme připraveni vzít si všechny nelegální migranty zpět, tvrdí Maroko. Z průtahů viní Evropu

Maroko tvrdí, že je připraveno přijmout každého svého občana, který nelegálně migroval do Evropy. Obvinilo přitom hostitelské země, že jsou to ony, kdo repatriaci zdržuje. Oznámení přišlo poté, co vyšlo najevo, že nelegální migrant z Maroka, podezřelý ve Francii z vraždy studentky, měl být už dříve vyhoštěn. Rabat tehdy podle Paříže na opakované žádosti o převzetí svého občana nereagoval.

Foto: Profimedia.cz

Migranti vtrhávají z území Maroka do španělské enklávy Ceuta. Snímek ze září 2024.

Článek

Marocký ministr zahraničí Násir Búríta v úterý podle agentury AFP prohlásil, že království je „připraveno repatriovat každého nelegálního migranta, který je potvrzen jako Maročan a který odešel z marockého území“.

„Maroko je připraveno, ale je připravena i druhá strana?“ odkázal na evropské země. Dodal přitom, že Rabat „nepotřebuje dostávat lekce“ o boji proti nelegální migraci.

Oznámení přichází v době, kdy francouzští zákonodárci řeší zpřísnění migrační politiky poté, co byl minulý měsíc zatčen marocký nelegální migrant pro podezření ze zabití 19leté francouzské studentky Philippine.

Po vraždě 19leté studentky Philippinne řeší francouzská vláda zpřísnění imigračních pravidel

Evropa

Podezřelý z vraždy byl zatčen ve Švýcarsku 25. září, čtyři dny poté, co bylo v lesích na západě Paříže nalezeno tělo mladé dívky.

Zmíněný Maročan byl už přitom ve Francii dříve odsouzen za znásilnění, kterého se dopustil v roce 2019, a měl od úřadů nařízeno opustit zemi. Soudce ale začátkem září povolil jeho podmínečné propuštění z detenčního centra, kde muž čekal na vyhoštění, které se oddalovalo kvůli administrativním průtahům.

Po jeho zatčení francouzské úřady oznámily, že Maroko nereagovalo na jejich žádost o vydání a jeho okamžitou repatriaci. Rabat později tvrdil, že žádost nebyla správně podána.

„Tváří v tvář této tragédii, které předcházela řada dalších, nemůžeme (čin) pouze odsoudit nebo se rozzlobit,“ vzkázal v reakci na zločin na síti X nový francouzský ministr vnitra Bruno Retailleau. „Pokud je třeba změnit pravidla, změňme je,“ dodal ministr s odkazem na migrační politiku.

Maročan ubodal náhodného důchodce v Británii. Kvůli dětem v Gaze, řekl policistům

Evropa

Výběr článků

Načítám