Hlavní obsah

Jsme moc drazí, turisté utíkají, píší i v samotném Chorvatsku

Loučíme se s nejvěrnějšími hosty, kteří hromadně prchají kvůli drahotě. Těmito slovy začíná hlavní materiál chorvatského deníku Jutarnji list, který se věnuje letošnímu odlivu italských turistů a extrémnímu zdražení služeb, jejichž kvalita ceně rozhodně neodpovídá.

Foto: Jutarnji.hr

Hlavní stránce chorvatského zpravodajského serveru Jutarnji.hr vévodila ve čtvrtek ráno zpráva s titulkem: Loučíme se s nejvěrnějšími hosty, masově odjíždějí do jiné destinace a rezignovaně tvrdí: ‚Lidi, jste předražení!‘

Článek

Deník připomíná, že odliv italských turistů začal už v minulých letech a Chorvatsku se nepodařilo ho zastavit. „Se současnou dynamikou se rozhodně nepodaří dostat na úroveň před pandemií koronaviru,“ píše deník. Svá tvrzení dokládá statistikou.

V roce 2020 mělo Chorvatsko pouze 250 tisíc návštěvníků z Itálie. O rok později už přišel mírný nárůst, v roce 2022 se počty zdvojnásobily, ale potom začaly opět klesat. Pro srovnání, v roce 2019 přenocovalo v Chorvatsku 5,4 milionu Italů, loni jen 4,2 milionu, což je o 22 procent méně než v roce 2019 a zhruba o 18 procent méně v příjezdech.

Položení vlastního ručníku na pláž? V chorvatských Vodicích za stovku

Evropa

„Italové mají chuť cestovat,“ tvrdí Viviana Vukelićová, ředitelka kanceláře Chorvatského turistického sdružení v Itálii. Stěžují si ovšem na razantní zdražení, dodává. „Většina Italů uvádí, že Chorvatsko hodně zdražilo. Hledají proto cenově dostupnější ubytování a nálada pro cestování bude záviset nejen na jejich kupní síle, ale také na cenách turistických služeb v Chorvatsku. Převládnou rezervace na poslední chvíli,“ domnívá se Vukelićová.

Letos bude mít hlavní letní dovolenou v červenci 27 procent Italů, o procento víc by jich mělo mít volno v srpnu a zbývajících 19 procent si ji vybere v září.

Anketa

Jezdíte do Chorvatska?
Ano, každý rok
10,6 %
Dříve jsem jezdil/a, ale už to nedělám.
41,8 %
Jednou či dvakrát jsem tam byl/a.
27 %
Nikdy jsem tam nebyl/a.
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21606 čtenářů.

Italům se nelíbí razantní zdražení, s nímž se v Chorvatsku setkávají, přitom i samotná Itálie letos turistům, ať už zahraničním, nebo domácím, zvýšila ceny o 20 procent. Zdražila doprava, ubytování a stravování, píše Jutarnji list. Právě kvůli cenám si mnoho Italů vybíralo prázdninové destinace mimo svou vlastní zemi.

Vysoké ceny, které Chorvatsko nasadilo, ale vyhánějí ze země nejen Italy, ale i další zahraniční návštěvníky včetně Čechů, pro které se Chorvatsko stalo během léta „druhým domovem“.

Deník proto v závěru varuje, že pokud si země neuváženým zvyšováním cen za služby vyžene turisty, bude velmi obtížné je dostat zpět. „Pokud budeme pro ně příliš drazí, Italy uvidíme spíše na albánských než chorvatských plážích,“ píše deník Jutarnji list. To, že je Albánie stále populárnější destinací, potvrzují i statistiky. Vloni tuto zemi navštívilo půl milionu Italů, v Chorvatsku jich bylo 982 tisíc.

V Chorvatsku děsí turisty přemrštěné účty v restauracích

Evropa

Výběr článků

Načítám