Hlavní obsah

Orbán si to vyslechl přímo od Putina. Rusko chce kus Ukrajiny

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek při jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem znovu zopakoval, že jedinou cestou k míru na Ukrajině je stažení ukrajinských vojsk z Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti. Informovala o tom ruská agentura TASS. Putin tak přímo před Orbánem přiznal, že chce kus ukrajinského území. Žádnou ze zmiňovaných ukrajinských oblastí nyní Rusko, jež už je prohlašuje za svou součást, plně nekontroluje.

Viktor Orbán v MoskvěVideo: Reuters

Článek

„Mluvíme o úplném stažení ukrajinských jednotek z Doněcké a Luhanské lidové republiky a ze Záporožské a Chersonské oblasti. Máme i další podmínky, ale to je vše předmětem poměrně podrobného zvážení v rámci případné společné práce,“ uvedl Putin podle agentury TASS k možnosti urovnání konfliktu, který Rusko vyostřilo před dvěma lety vojenským vpádem do sousední země.

Putin dále řekl, že Orbánovu návštěvu vnímá jako snahu obnovit dialog Moskvy se Západem. Zároveň podle Reuters zopakoval, že klíčem k vyřešení konfliktu, který Rusko vyvolalo v únoru 2022 svým vpádem na Ukrajinu, zůstávají ruské návrhy. Tvrdil dále, že Kyjev není ochoten válku zastavit.

Jako podmínky pro rozhovory s Kyjevem šéf Kremlu minulý měsíc označil stažení ukrajinských vojáků z východu a jihu Ukrajiny, slib Kyjeva, že nevstoupí do NATO, zrušení sankcí vůči Rusku a neutrální, bezjaderný status pro Ukrajinu. Kyjev požadavky odmítl.

Orbán dorazil do Moskvy, podle svého mluvčího je na mírové misi

Evropa
Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán a ruský vůdce Vladimir Putin

Maďarský premiér Orbán podle agentury Reuters označil příštích šest měsíců jako to, co nazval mírovou misí. Maďarsko od pondělí na půl roku předsedá Radě EU. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell zdůraznil, že Orbánova cesta do Moskvy je bilaterální návštěva bez pověření EU.

Anketa

Věříte, že cesta Viktora Orbána do Moskvy přispěje k tomu, aby Rusko přestalo útočit na Ukrajinu?
Určitě ano
5,3 %
Spíše ano
2,8 %
Spíše ne
4 %
Určitě ne
86,4 %
Nemám jasný názor
1,5 %
Celkem hlasovalo 25004 čtenářů.

Orbán tento týden poprvé od začátku ruské invaze podnikl cestu do Kyjeva. Vyzval tam k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Páteční cestu do Moskvy označil za „druhou zastávku“ mírové mise.

Po setkání s Putinem podle Reuters zopakoval, že vnímá půlroční předsednictví Maďarska v EU jako mírovou misi. „K ukončení války je třeba mnoho kroků, ale my jsme udělali ten první k obnovení dialogu,“ řekl Orbán. Pohledy na situaci ze strany Kyjeva a Moskvy podle něj zůstávají od sebe vzdáleny.

Putin odmítl příměří na Ukrajině, Trumpovy návrhy prý bere vážně

Válka na Ukrajině

Cestu Orbána zkritizovala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž politika „appeasementu“, tedy ústupků či usmíření, Putina nezastaví. A kritika zazněla i od dalších evropských politiků.

Od Orbánovy návštěvy v Moskvě se distancoval Kyjev. Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Maďarsko cestu Orbána do Moskvy s Ukrajinou nekoordinovalo. Kyjev zároveň vyzval všechny země, aby dodržovaly zásadu, která vylučuje dohody o Ukrajině bez Ukrajiny.

Maďarsko navzdory ruské invazi na Ukrajinu udržuje dobré vztahy s Moskvou. Odmítá Kyjevu poskytovat vojenskou pomoc a kritizuje sankce, jež sedmadvacítka kvůli agresi vůči sousední zemi na Rusko uvalila. Orbán patří k několika málo západním lídrům, kteří se od začátku invaze setkali s Putinem.

Orbán to z Evropy schytává za cestu za Putinem. Kreténi, reaguje Medvěděv

Evropa

Výběr článků

Načítám