Hlavní obsah

Jednání o vstupu Ukrajiny do EU začne do konce června

Aktualizováno

Jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie začnou do konce června, uvedla v úterý šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v Berlíně na konferenci věnované obnově napadené země. Ukrajina podle ní provedla dostatek reforem, jež začaly potírat korupci. Získá také dalších 1,9 miliardy eur (47 miliard korun), které se uvolní z fondu pro obnovu napadené země.

Zelenskyj a evropští lídři na konferenci v BerlíněVideo: Reuters

Článek

(Berlín - Od našeho zvláštního zpravodaje)

Von der Leyenová v Berlíně zopakovala, že Ukrajina patří do Evropy a tam je její budoucnost, za kterou nyní bojuje proti ruským okupantům. Země podle ní už zavedla dostatek reforem, aby se zahájila jednání o vstupu Ukrajiny do EU. Přístupová jednání by měla začít do konce června. „Ukrajina je Evropa. Sláva Ukrajině. Ať žije Evropa,“ zakončila svůj proslov.

Diplomaté již delší dobu tlačí na to, aby přístupová jednání začala co nejdříve, protože v červenci převezme rotující předsednictví Rady EU Maďarsko a tamější ministerský předseda Viktor Orbán je považován za největšího kritika členství Ukrajiny v EU.

Ruská protivzdušná obrana pod tlakem. Systémy se přesouvají z Krymu k Bělgorodu

Válka na Ukrajině

Ukrajina má od Evropské unie, z fondu pro obnovu napadené země, obdržet dalších 1,9 miliardy eur. Částku získá díky tomu, že provedla reformy, v nichž byly zahrnuty i ty, které potírají korupci, na kterou se upozorňuje dlouhou dobu.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Dosavadní předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

„Ukrajina reformy zavedla, ačkoliv v zemi zuří válka, což je pozoruhodné,“ ocenila von der Leyenová snahu ukrajinského vedení. Z fondu pro obnovu by se měly zemi poskytovat peníze alespoň do roku 2027.

Dalších 1,5 miliardy eur Ukrajina obdrží v červenci. Částka pochází z úrokových výnosů ze zmrazených ruských aktiv na Západě. Von der Leyenová zdůraznila, že tento krok neodporuje mezinárodnímu právu. Na summitu G7, který se bude konat koncem týdne, by se mělo jednat „o tom, jak může Ukrajina ještě rychleji a ve větší míře těžit z výnosů zmrazených ruských aktiv“.

V německé metropoli začala v úterý ráno dvoudenní konference o obnově Ukrajiny. Na konferenci se sejde zhruba 2000 zástupců politiky, hospodářství a mezinárodních organizací z asi 60 zemí, aby projednali možnosti rekonstrukce a modernizace Ukrajiny a posílení její hospodářské stability.

Brigáda Azov už smí dostávat americké zbraně

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám