Hlavní obsah

Jedna z ulic ve vídeňském 22. obvodu ponese jméno Alexandera Dubčeka

Jedna z ulic ve vídeňské čtvrti Donaustadt ponese jméno československého reformního komunisty Alexandera Dubčeka. Rozhodlo o tom vedení 22. vídeňského městského obvodu, uvedla podle agentury APA sociální demokracie (SPÖ) v rakouské metropoli.

Foto: Profimedia.cz

Památník Alexandera Dubčeka v Bratislavě

Článek

Vídeňský sociálnědemokratický starosta Michael Ludwig označil Dubčeka za politickou evropskou osobnost. „Dubček svým nasazením pro demokracii, svobodu a lidská práva formoval tvář dnešní Evropy,“ řekl Ludwig. Dodal, že má radost, že pojmenováním ulice po Dubčekovi bude uchována památka na politika zasazujícího se o reformy, který „bojoval za demokratickou a humánní společnost“.

Dubček, rodák ze západního Slovenska, se v roce 1968 stal ztělesněním pokusu o reformu komunistického režimu v Československu, který ale skončil srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy. K nejednoznačnému hodnocení tohoto politika přispěl jeho podpis pod tzv. pendrekovým zákonem týkajícím se perzekuce demonstrantů protestujícím při prvním výročí okupace. V roce 1970 byl vyloučen z komunistické strany.

Do politiky se Dubček vrátil po listopadu 1989 a zastával post předsedy Federálního shromáždění. Zemřel v listopadu 1992 na následky automobilové nehody. Vzniku samostatné Slovenské republiky se tak o několik týdnů nedožil.

Moskevský protokol, potupná kapitulace proreformních politiků. Dokument stvrdil okupaci

Historie
Související témata:

Výběr článků

Načítám