Hlavní obsah

Jedna raketa v bruselské fontáně a europoslanci by pochopili, o čem je válka, tvrdí Fico

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) ve svém projevu k 80. výročí krvavých bojů o Dukelský průsmyk kritizoval, že někteří poslanci Evropského parlamentu v souvislosti s válkou na Ukrajině mluví „s lehkostí jarního vánku“ o raketách středního a dlouhého doletu. „Obrazně řečeno, možná takováto jedna raketa by mohla v Bruselu rozbít nějakou fontánku, aby pochopili, o čem to vlastně proboha mluví,“ řekl.

Foto: Facebook/Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Za svá slova si vysloužil potlesk přítomných. Fico se inspiroval americkým prezidentem Franklinem Delano Rooseveltem, který během druhé světové války sledoval hádky politiků ve Spojených státech a prohlásil, že by se hodilo, aby jedna bomba z Evropy spadla na území USA, aby Američané pochopili, o co se vlastně jedná.

Slovenský premiér zdůraznil, že na Duklu nepřišel oslavovat válku, utrpení a smrt, ale proto, aby oslavil mír. „Mrzí mě, že máme takovou zvrácenou módu, především v Evropě, kde místo toho, abychom vynaložili všechno úsilí na zastavení řinčení zbraní, tak slyšíme bouřlivý potlesk, hlasité povzbuzování a často i velmi významná materiální rozhodnutí, která válku jen a jen povzbuzují dál,“ řekl Fico, který vyzval k zastavení vzájemného zabíjení Slovanů.

Fico Ukrajinu v NATO nechce, ministři Směru na summitu její vstup podpořili

Evropa

Zdůraznil, že na Slovensko přišel mír z východu, a opětovně potvrdil, že se chce zúčastnit oslav 80. výročí vítězství nad fašismem v Moskvě.

Předseda slovenské vlády vzápětí dodal, že Ukrajině přeje co nejrychleji mír a klid. Fico se v pondělí už podruhé setkal s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem. Jednali o spolupráci mezi oběma zeměmi, podpoře pro ukrajinský mírový plán a o cestě Ukrajiny do Evropské unie. Tu Fico podpořil, předtím však prohlásil, že nepřipustí, aby Ukrajina vstoupila do NATO.

Slovenská média si všímají, že Fico od útoku Ruska na Ukrajinu ještě ani jednou nenavštívil Kyjev.

Fico na Ukrajině „bezpodmínečně“ podpořil vstup země do EU

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám