Hlavní obsah

Je to na měsíce, tvrdí zdroje z Kremlu o bojích v Kurské oblasti

Kreml odhaduje boje v Kurské oblasti na několik měsíců a snaží se přimět Rusy, aby to brali jako novou „normální realitu“, uvedl ruský zpravodajský server Meduza s odvoláním na zdroje blízké prezidentské administrativě. Z průzkumu veřejného mínění po vpádu do Kurské oblasti vyplývá, že počet Rusů pociťujících znepokojení skokově vzrostl o šest procent na celkových 45, jde tedy skoro o polovinu populace.

Ukrajina zveřejnila záběry z bojů v Kurské oblastiVideo: Reuters

Článek

Podle zdrojů Meduzy byly ruské elity operací Ukrajinců zprvu „šokovány“. „Zkraje nebylo jasné, kolik jich je a na jak je to dlouho. Teď už je představa jasnější, což vždy usnadňuje situaci. Každopádně postup ukrajinské armády na ruském území a obsazení vesnic je nová a velmi nepříjemná událost,“ citovala Meduza zdroj blízký Kremlu.

Podobně se podle portálu vyjádřily celkem dva zdroje z okolí prezidentské administrativy a jeden z okolí premiéra.

Jeden z nich v této souvislosti poukázal na výsledky průzkumu mínění agentury FOM, podle nějž po ukrajinském vpádu na ruské území skokově stoupl podíl Rusů, kteří uvedli, že ve společnosti převládají úzkostné nálady a znepokojení. Okamžitý nárůst činil šest procent a dosáhl celkových 45 procent. „V prezidentské administrativě považují tyto údaje za vcelku vysoké a doufají v brzký pokles,“ napsala Meduza.

Ukrajinská operace nabourala ruské volby. V části Kurské oblasti se hlasování odkládá

Volby

Útoky dronů na UkrajiněVideo: Ukrajinské ozbrojené síly

Podle jejích zdrojů se Kreml snaží propagandistickými metodami připravit Rusy na život v podmínkách „nové reality“ a „nové normality“, což jsou formulace, které Moskva uplatňovala už na začátku ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině nebo během pandemie covidu-19.

„Používání takových obratů je důležité proto, aby lidé nepovažovali (tuto) událost za abnormalitu, ale za normu, byť dočasnou. To má uklidňovat. Je těžké fungovat v abnormální situaci,“ popsal logiku Kremlu nejmenovaný mediální technolog spolupracující s vnitropolitickým blokem kremelské administrativy pod vedením Sergeje Kirijenka.

Putin políbil zlatý korán, který dostal darem od Kadyrova

Evropa

Může dojít i na brance

Podle všech oslovených vysoce postavených zdrojů budou boje v Kurské oblasti pokračovat několik měsíců. Činitel z okolí premiéra podle Meduzy dodal, že jde „o optimistický výhled, pokud vše půjde dobře“.

Podobně se dříve vyjádřil také Apti Alaudinov, velitel ruské jednotky zvláštního určení Achmat a zástupce velitele vojensko-politické správy na ruském ministerstvu obrany, který je ovšem podle Meduzy aktivnější na mediálním poli než při ochraně ruských hranic.

„Skončí to během dvou tří měsíců nejen v Kurské oblasti, ale i celá speciální vojenská operace (ruská ozbrojená agrese na Ukrajině), sdělil Alaudinov v rozhovoru s čínským vojenským zpravodajem odvysílaném televizí Phoenix.

Dřívější zprávy o možné další mobilizaci jsou podle citovaných zdrojů testovacími balonky. Jak uvedl zdroj z ruské vlády, proti mobilizaci se staví ruské podnikatelské elity, podle nichž by to odsálo poslední síly z trhu práce. Je tak pravděpodobné, že v Kurské oblasti budou nasazeni branci, „neboť jde o odražení nepřítele na našem území“, uvedl zdroj z prezidentské administrativy.

Všichni dotázaní se shodli, že v souvislosti s obsazením části Kurské oblasti ještě budou „padat hlavy“.

Foto: Reuters

Ukrajina zveřejnila záběry z bojů v Kurské oblasti.

Putin dal armádě nůž na krk. Ukrajinci musí být do října pryč

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám