Hlavní obsah

Je to cítit ve vzduchu. Papež František opět použil vulgární výraz pro homosexuály

Vatikán

Papež František v úterý při setkání s římskými kněžími prohlásil, že je ve Vatikánu „ve vzduchu cítit buzerantství“. S odkazem na italskou agenturu ANSA o tom informuje americká televize CNN. Papež tento výraz přitom použil i v květnu, posléze se za něj omluvil.

Foto: Profimedia.cz

Papež František

Článek

Kromě vulgárního výrazu pro homosexuály „buzerantství“ ( v italštině "frogaccine") měl papež dále prohlásit, že by bylo lepší, aby mladí muži s homosexuálními sklony nebyli do kněžského semináře přijímáni, uvedla americká televize.

CNN posléze kontaktovala vatikánský tiskový úřad, jenž se v souvislosti se zopakovaným vulgárním výrazem odvolal k prohlášení, které vydal k úternímu setkání s kněžími a v němž papež zopakoval, že je třeba homosexuály přijímat do církve, ale že je třeba být opatrný, pokud jde o jejich vstup do semináře.

Hanlivý výraz použil papež pouze tři týdny poté, co 20. května prohlásil, že v církvi a některých seminářích je „příliš mnoho buzerantů“. Uvedl to list Corriere della Sera s tím, že při italské biskupské konferenci doporučil biskupům, aby nepřijímali do kněžských seminářů další homosexuály. Papež se po týdnu za použitý výraz omluvil.

Po květnové zprávě někteří biskupové papeže omlouvali s tím, že italština není jeho rodný jazyk. Papež František sice má italské kořeny, ale pochází z Argentiny. Jelikož ale stejný výraz použil i po třech týdnech, omluvit ho půjde jen těžko.

Papež má malér. Stěžoval si na homosexuály v církvi a použil hanlivý výraz

Evropa

Výběr článků

Načítám