Hlavní obsah

Jasný a podrobný. Zelenskyj oznámil, že připravuje plán na ukončení války

Ukrajina připravuje „jasný a podrobný“ plán na ukončení války, prohlásil v pátek prezident Volodymyr Zelenskyj. Hotový by podle jeho slov měl být ještě letos, napsala Ukrajinska pravda. Ukrajina podle Zelenského převzala iniciativu a zvolila diplomatickou cestu, protože je obětí války.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Diplomatická cesta, kterou si Ukrajina zvolila, je naší iniciativou, protože jsme v této válce obětí. Mírový summit již proběhl a my nyní podrobně pracujeme na třech plánech: energetice, potravinové bezpečnosti a výměnách. Jsem přesvědčen, že tyto problémy vyřešíme. Minimálně připravíme podrobný plán. Bude to v blízké budoucnosti,“ řekl doslova Zelenskyj.

Tvrdí, že Ukrajina připraví komplexní plán, který předloží partnerům. „Je pro nás velmi důležité, abychom předložili plán na ukončení války, který bude podporovat většina světa. To je diplomatická cesta, na které pracujeme,“ dodal.

Musíme být silní na bojišti

Zelenskyj současně poznamenal, že Ukrajina zvyšuje výrobu dronů, vybavení pro elektronický boj a pro dělostřelectvo. „Musíme být silní na bojišti, není to proto, že by někdo chtěl bojovat. To se nám od začátku nechtělo. A teď už nikdo nechce. Chceme mír. Ale musíme být silní, a proto rozvíjíme naši výrobu, abychom byli silní,“ řekl Zelenskyj.

Poznamenal, že Rusko, kromě síly, nerozumí ničemu, a kromě silných nerespektuje nikoho.

„Jsou to dvě paralelní věci: být silný na bojišti a vypracovat jasný plán, podrobný plán, a ten bude připraven ještě letos,“ zdůraznil prezident podle agentury Unian.

Česko nakoupí pro Ukrajinu munici za 865 milionů

Domácí

Výběr článků

Načítám