Hlavní obsah

Jako útok draka. Ukrajinci nasadili proti Rusům plamenometné drony

Ukrajinský bezpilotník letí nad alejí, obsazenou ruskými vojáky. Z jeho útrob začnou šlehat plameny a za pár vteřin to vypadá, jako by mezi stromy kráčel ohnivý obr. Po pár vteřinách je stromořadí a jeho okolí v plamenech. Scéna podle magazínu Forbes vypadá spíše jako počítačová animace, jde ale o skutečný záznam útoku ukrajinského plamenometného dronu.

Foto: Profimedia.cz

Zásah termitovou municí. Ilustrační foto

Článek

Záznam z útoku plamenometného dronu podle magazínu Forbes zveřejnila ukrajinská 108. samostatná brigáda územní obrany na telegramovém kanálu s názvem Mij pozyvnyj „Gudvin“ (česky Moje volací značka je Godwin). Jako popisek pod něj napsala jediné slovo „Drakaris“, což ve valyrijštině, fiktivním jazyce ze seriálu Hra o trůny, představuje příkaz drakům, aby dštili oheň (psáno dracarys).

Skutečnost je ale mnohem méně mystická. Dron využívá takzvanou termitovou munici. Ta vyvrhuje spršku jisker spíše než proud zapálené kapaliny, který je příznačný pro americký batohový plamenomet M2.

Z jisker se po určité chvíli stane hradba plamenů. Pro termit je podle Forbesu charakteristické pomalejší rozhoření, zato ale na velmi vysokou teplotu – až 3000 stupňů. Termit si tak poradí i s rozžhavením oceli.

Termit hoří i pod vodou

Termit je pyrotechnická směs, která po iniciaci silně exotermně reaguje, a to výjimečně vysokou teplotou – reakce této směsi se nazývá aluminotermická reakce.

Označení termit se používá především pro směs práškového hliníku (pyrohliníku) a oxidu železitého, ale i pro jiné pyrotechnické směsi s práškovým kovem a oxidem jiného kovu.

Hoření termitu je typické tím, že při něm vzniká vysoká teplota 2000 až 3000 stupňů.

Probíhá bez vzniku výrazného množství plynných zplodin (téměř bezplamenné hoření) a struska je v tekutém stavu.

Termit hoří i bez přístupu vzdušného kyslíku a dokonce i pod vodou.

Termitové granáty se obvykle používají k ničení děl či obrněných vozidel, u nichž jsou využívány k roztavení klíčových součástek. Jsou užitečné také pro ničení ruských tanků, protože termitový granát, jakmile propadne poklopem, zahřeje vnitřek natolik, že odpálí munici uvnitř, takže sekundární exploze vozidlo zničí.

Ukrajinští výrobci dodávají svým operátorům několik typů termitové munice. Nejmenší taková bomba určená pro malé kvadrokoptéry váží kolem 500 gramů, největší kolem pěti kilogramů.

Termitová munice byla použita na Ukrajině již dříve, například v září 2022, kdy se na vesnici Ozerne v Doněcké oblasti snesl „ohnivý déšť“, který se přičítal ruským termitovým granátům. Použití těchto zbraní není v Úmluvě o zákazu nebo omezení použití některých konvenčních zbraní zakázáno, je pouze omezeno na jasně definované vojenské cíle.

Přes pět desítek mrtvých a dvě stovky zraněných po ruském útoku v ukrajinské Poltavě

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám