Hlavní obsah

Jadran čelí vážné hrozbě. Šíří se v něm invazivní krab

2:24
2:24

Poslechněte si tento článek

Vážnému ohrožení v podobě invazivních druhů čelí Jaderské moře. Mezi největší hrozby, které narušují jeho křehkou ekologickou rovnováhu, patří krab modrý (Callinestes sapidus). Predátora, který se rychle šíří a likviduje původní druhy, sledují odborníci, kteří se snaží do ochrany citlivých ekosystémů zapojit také místní komunitu.

Foto: Profimedia.cz

Krab modrý (Callinectes sapidus) je ve Středomoří považován za invazní druh.

Článek

Krab modrý je původní druh z Atlantského oceánu a Mexického zálivu, připomíná list Slobodna Dalmacija. V některých státech USA je důležitou součástí jídelníčku. Někde tak museli kvůli ochraně populace krabů modrých začít kontrolovat rybolov.

V jiných oblastech včetně Jadranu ale způsobují tito krabi, kteří dorůstají až 23 centimetrů v průměru, problémy. Dostali se sem v odpadní vodě ze zaoceánských lodí a vysloveně jim svědčí globální oteplování. Pomáhá jim totiž v množení a kvůli teplým zimám se krabi modří rychle šíří.

Foto: Profimedia.cz

V oblasti kolem Chesapeakské zátoky je krab modrý důležitou součástí jídelníčku.

Krabi modří, kteří dostali jméno podle zabarvení klepet, požírají mimo jiné mušle a rybí jikry. „Zavádíme monitorovací program kraba modrého a zahajujeme jeho podrobnější výzkum,“ uvedla podle deníku chorvatská bioložka Jelena Kurtovičová-Mrčeličová. „Krab modrý je extrémně agresivní predátor, který se živí prakticky všemi organismy, jež se octnou v jeho blízkosti. To ohrožuje původní druhy včetně úhoře, který je klíčový pro stabilitu druhů,“ doplnila. „Proto musíme neustále kontrolovat početnost kraba modrého a přijímat vhodná opatření k jeho regulaci,“ dodala.

Podle výzkumníků šíření kraba modrého napomáhá nejen globální oteplování, ale také dopady lidské činnosti na moře včetně intenzivního cestovního ruchu. To vše dělá podle odborníků citlivé ekosystémy v Jadranu ještě zranitelnějšími.

Slobodna Dalmacija vidí jako jednu z možností, jak se zbavit invazivních krabů, nabízet jejich maso v restauracích. „Maso z krabů modrých s majonézou a dalšími omáčkami se může stát hitem pro turisty a plnit pokladny našich restauratérů. A původní druhy nám budou vděčné,“ poznamenal list.

Výběr článků

Načítám