Hlavní obsah

Jaderný analytik varuje: Putin to myslí vážně a má skoro dva tisíce atomovek

Aktualizováno

Analytik specializující se na jadernou bezpečnost Bahram Ghiassee prohlásil, že by Západ měl poslouchat ruského vůdce Vladimira Putina a brát jeho vyhrožování jadernými zbraněmi vážně. Ghiassee to řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters v souvislosti s návrhem změn v ruské jaderné doktríně, který počítá s možností nasazení jaderných zbraní v případě, že dojde k útoku na Rusko zemí podporovanou jinou jadernou mocností.

Britský analytik varuje před Putinovými výstrahamiVideo: Reuters

Článek

Rozhovor agentury Reuters vznikl den poté, co šéf Kremlu navrhl upravenou podobu ruské jaderné doktríny na zasedání Stálé rady o jaderném zadržování.

„To, co Putin včera prohlásil, podle mého názoru ukázalo, že je znepokojen ohrožením národní bezpečnosti Ruska, a proto považuje za nutné varovat Západ, samozřejmě zejména USA a NATO, že existuje hranice toho, co mohou skutečně udělat,“ prohlásil Ghiassee, podle něhož se tímto krokem snaží Putin Západ varovat, aby nedovolil Ukrajině použít západní zbraně proti cílům hluboko v Rusku.

„Podle mého názoru existuje přímá spojitost mezi tím, že americká a britská vláda zvažuje, zda umožnit Ukrajině použít britské (a americké) rakety k útoku hluboko uvnitř Ruska,“ dodal s tím, že Putin návrhem změn jaderné doktríny Západu říká: „Prostě to zastavte právě tady, než začnete o tomto bodu dále uvažovat, protože to bude mít velmi temné následky.“

Ukrajina odmítla kompromisy s Ruskem výměnou za mír. Za zavřenými dveřmi podle FT hovořila jinak

Válka na Ukrajině

Jaderný analytik dále uvedl, že podle jeho názoru Západ Putinovy hrozby vyslyší a uvědomí si, že se nemusí jednat pouze o prázdné tlachání. „Osobně tomu věřím,“ konstatoval a zdůraznil, že Rusko má k dispozici zhruba 1860 taktických jaderných zbraní, jejichž hrozbu by měl „Západ brát vážně“.

Jedna z navrhovaných změn jaderné doktríny říká, že Rusko bude považovat agresi jakékoli nejaderné země za účasti jaderné země za jejich společné napadení Ruské federace.

V praxi to znamená, že Putin tento bod ušil na míru válce na Ukrajině. Kyjev totiž podporuje řada jaderných mocností, včetně USA, Francie nebo Velké Británie, kterým tak novou podobou jaderné doktríny poslal jasně definovanou „jadernou“ výhrůžku.

Putinovy červené linie nic neznamenají, dodejte rakety, přemlouvá Zelenskyj spojence v Ramsteinu

Válka na Ukrajině

Že by Putin jaderné zbraně skutečně použil, ale naproti tomu zpochybňují jak západní představitelé, podle nichž jsou pouhým zastrašovacím nástrojem, tak i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„(Putin) miluje svůj život a styl svého života. A proto si myslím, že se bojí použít jaderné zbraně,“ prohlásil Zelenskyj v rozhovoru pro americkou stanici Fox News.

Podle agentury Reuters má Ruská federace k dispozici zhruba 5580 jaderných hlavic. Z nich je 1200 vyřazených. Taktických jaderných zbraní má být 1558, což se lehce rozchází s číslem, které uvedl Ghiassee. Skutečný počet ovšem není známý, Ruská federace jej nikdy neoznámila.

Strategické jaderné zbraně slouží k masivní destrukci na velkou vzdálenost, kdežto taktické jaderné zbraně, o kterých analytik hovořil, jsou určeny k lokálnímu nasazení v boji.

Putin se bojí použít jaderné zbraně, miluje styl svého života, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám