Hlavní obsah

Italská škola osvobodila muslimské děti od studia Danta kvůli Mohamedovi v pekle

Rozhodnutí italské školy osvobodit muslimské děti od studia díla Danta Alighieriho proto, že středověký básník umístil v Božské komedii islámského proroka Mohameda do pekla, vyvolalo odpor a debatu o progresivistickém „přehodnocování kultury“.

Foto: Profimedia.cz

Socha Danta nechybí ani ve Florencii

Článek

Levicoví i pravicoví politici vzácně v jednom šiku označili Danta za pilíř italské literatury a dali na srozuměnou, že považují za nepřijatelné, aby se s ním školáci kvůli své víře nemuseli seznamovat.

Spor podle listu The Telegraph vypukl poté, co střední škola v Trevisu na severu země údajně dovolila dvěma muslimským dětem ve věku kolem 14 let, aby se nezúčastnily vyučování, v němž se studovala Božská komedie.

Tato alegorická báseň z počátku 14. století pojednává o cestě člověka do pekla, očistce a ráje za pomoci dvou průvodců, Vergilia a Beatrice. V tomto epickém díle Dante umístil proroka Mohameda a jeho bratrance Alího do pekla, kde je mučí démoni s meči.

Řešením je chalífát, skandovali muslimští demonstranti v Hamburku

Zahraniční

„Jak je Mohamed znetvořený! Přede mnou kráčí Alí s pláčem, od brady tvář rozšklebenou až k předloktí,“ píše klasik.

Jednotný hlas: Takhle ne

Výjimku udělenou školou v Trevisu kritizovali poslanci napříč politickým spektrem.

Simona Malpezziová, senátorka za středolevicovou opoziční Demokratickou stranu, uvedla, že považuje za „drtivě špatné“ připravit všechny žáky o možnost získat „hluboké znalosti italské kultury, které studium Danta přináší“. „Znalost Danta neubírá dětem nic z jejich náboženské víry a velmi přispívá k jejich znalostem italské kultury,“ podotkla.

Federico Mollicone, poslanec za stranu Bratři Itálie, kterou vede premiérka Giorgia Meloniová, prohlásil: „Dante je pro nás velmi důležitý: Je to jen poslední hanebný případ woke kultury. Taková výjimka podkopává naši národní identitu.“

Carlo Pasquetto, člen středolevé strany Akce-Italia Viva, se nechal slyšet, že je šílenství považovat Danta za urážlivého pro muslimy. „Dante je otcem humanismu, Itálie, Evropy. Rozhodnutí neučit ho ve jménu falešného pojetí tolerance způsobí obrovské problémy s integrací ve společnosti. To není tolerance ani integrace, to je sebevražda Západu, který místo oslavování plurality ruší svou vlastní identitu.“ Danta by se podle něj měly učit všechny děti v Itálii, „bez ohledu na barvu pleti nebo náboženství svých rodičů“.

„Skutečná integrace by neměla spočívat ve vyjmutí muslimských dětí, když se mluví o Mohamedovi, ale v jejich zapojení, aby mohly vysvětlit svou vlastní kulturu a svůj vlastní pohled na toto vyprávění,“ uzavřel.

„Méně mobilů, více Božské komedie“

Matteo Salvini, místopředseda vlády a šéf pravicové strany Liga, označil výjimku za „ostudnou a nepřijatelnou“. „Ti, kteří se nechtějí přizpůsobit naší kultuře, tradicím a hodnotám, se mohou v klidu vrátit tam, odkud přišli. Dante je otcem italského jazyka a géniem, který naši zemi na světové scéně obhajuje,“ napsal.

Rozhodnutí školy kritizoval také Mario Conte, starosta Trevisa. „Byl bych raději, kdyby se děti nedívaly na TikTok a sociální sítě, ale na Danta. Méně mobilů, více Božské komedie.“

Imám z Karlovarska přes 10 let surově bil manželku i děti, jde za mříže

Krimi
Související témata:
Dante Alighieri
Kniha Božská komedie

Související články

Výběr článků

Načítám