Hlavní obsah

Itálie se mění v rozžhavené peklo, Francii hrozí extrémní bouře

Itálie se pro následující dny přemění na rozžhavené peklo. Počasí na Apeninském poloostrově bude ovlivňovat africká anticyklóna, která s sebou přinese teploty až 40 stupňů Celsia. Vedra meteorologové očekávají i ve vyšších nadmořských výškách, například ve výšce 1500 metrů nad mořem by mělo být 24 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v ulicích Říma hledají osvěžení u fontán

Článek

Ve Foggii a Tarantu meteorologové očekávají 42 stupňů, v Beneventu, Syrakusách, Florencii a Terni 41 stupňů, v Agrigentu, Casertě a Ferraře se čeká 40 stupňů. Ke čtyřicítce by měly vystoupat teploty v Římě a 35 stupňů by mělo vládnout v Miláně, píše agentura ANSA.

Horko je také na Sardinii, kde teploty dosahují 38-39 stupňů. Situace v Abruzzu není o nic lepší, teploměr dosahuje vysokých hodnot jak na pobřeží, tak ve vnitrozemí. Lidé berou pláže útokem. Podle meteorologů budou podobné podmínky panovat v Itálii nejméně do konce července. V souvislosti s vedrem zemřeli v Itálii čtyři senioři.

Klimatolog: Letní vedra budou častější a delší

Domácí

V zemi panuje nejvyšší stupeň varování před nebezpečím požárů. Plné ruce práce mají hasiči na Sicílii, kde se snaží zvládnout 21 požárů.

Podobná vedra zasáhla v těchto dnech také Bulharsko. Rtuť teploměru se šplhá přes 40 stupňů. V zemi panuje nejvyšší, oranžová výstraha. Hasiči a dobrovolníci bojují v Bulharsku s několika lesními požáry, nejvíce je zasažen jihovýchod země. Do boje s požáry v okolí Plovdivu byla nasazena také armáda, místy je odkláněna doprava pro hladký průjezd zasahujících hasičů, píše web movinite.com.

Ve Francii horké počasí vystřídají prudké bouře. Pro severovýchod země je vydán na pondělí druhý nejvyšší stupeň varování. Meteorologové očekávají extrémně silný vítr s nárazy o rychlosti až 100 kilometrů v hodině, lijáky a kroupy.

V Bretani hrozí vydatné deště, napršet by mělo až 50 mm během několika hodin.

Na ulici to vypadalo jako v prosinci. Kroupy na Pardubicku roztály až druhý den

Domácí

Výběr článků

Načítám