Hlavní obsah

Itálie nenechá odcestovat na Ukrajinu sirotky, o jejichž návrat požádal Kyjev

Italský soud ve městě Brescia ve středu zablokoval cestu na Ukrajinu 57 sirotkům, jejichž okamžitý návrat požadovaly ukrajinské úřady. Podle soudu řada dětí dala najevo, že se do vlasti zmítané ruskou agresivní válkou vrátit nechce a že požádá italské úřady o mezinárodní ochranu. Informovala o tom italská tisková agentura ANSA s tím, že soudní rozhodnutí umožňuje nezletilým Ukrajincům zůstat v Itálii na dobu neurčitou.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské děti a dětská psycholožka v Komunitním uprchlickém centru Kalyna v Pardubicích, ilustrační foto

Článek

Sirotci byli evakuováni do Itálie z města Berďansk krátce po zahájení ruské plnohodnotné invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Podle původních plánů měly děti odcestovat zpět tento týden. Proti požadavku ukrajinských úřadů se ale u policie v Bergamu postavily rodiny, které se staraly o sirotky, i italské kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Dětského fondu OSN (Unicef), píše italský regionální deník L'Unione Sarda.

Návrat zablokoval soud pro nezletilé v severoitalské Brescii. Ten upozornil, že řada dětí dala najevo, že se na Ukrajinu nechce vrátit. Některé děti si dokonce začaly vyřizovat žádosti o udělení mezinárodní ochrany v Itálii. Soud zablokoval návrat i těch dětí, které žádné takové kroky nepodnikly, protože sirotci podle něj tvoří sourodou skupinu. Návrat je kvůli verdiktu zablokován na dobu neurčitou, nejméně do doby, než se rozhodne o žádostech o mezinárodní ochranu.

Italské úřady také poukazovaly na skutečnost, že část dětí, jež jsou ve věku od šesti do 16 let, se v Itálii nejen ve městě Bergamo léčí i se závažnými nemocemi. Nad ukrajinskou žádostí o okamžitý návrat sirotků vyjádřila italská strana údiv, neboť Kyjev podle ní nevysvětlil, proč děti musí naléhavě zpět do vlasti, napsala agentura ANSA.

Rusko soptí kvůli ukrajinským úspěchům

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám