Hlavní obsah

Itálie do Albánie vyslala první skupinu migrantů

Itálie do Albánie po moři vyslala první skupinu migrantů. V pondělí o tom média informoval anonymní zdroj obeznámený s procesem. Země tak rozpohybovala kontroverzní plán, kdy chce žadatele o azyl během přijímacího řízení držet v zemi mimo EU. Vláda premiérky Giorgie Meloniové za tímto účelem v Albánii vybudovala dvě migrantská centra.

Foto: Profimedia.cz

Italské migrantské centrum v Albánii

Článek

Na palubě plavidla námořnictva na cestě do Albánie by měli být pouze muži ze zemí, jež Itálie považuje za bezpečné, což znamená, že mají výrazně nižší šanci na udělení azylu. K italským břehům měla tato skupina připlout teprve nedávno a nyní projde urychlenými hraničními kontrolami, cituje zmíněný anonymní zdroj agentura Reuters.

Na italském seznamu bezpečných zemí je 21 států; nejvíc migrantů do středomořské země za poslední rok dorazilo z Egypta, Pobřeží slonoviny, Bangladéše a Tuniska, přičemž všechny čtyři Řím považuje za bezpečné. Konkrétně bylo těchto migrantů 56 588.

Spolupráce mezi Itálii a Albánií je prvním případem, kdy bude členský stát EU posílat migranty do země, jež v Unii není, aby nově příchozí odradila od „neobvyklých příchodů“. Itálie může v rámci této dohody do balkánské země každoročně dopravit až 36 tisíc migrantů ze států ze seznamu bezpečných zemí.

Se zpožděním, ale přece. Itálie otevírá svá centra pro migranty v Albánii

Evropa

Plán může Itálii ovšem stále narušit rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie (ECJ) z tohoto měsíce, jež vymezuje kritéria, která musí země mimo Unii splňovat, aby mohla být prohlášena za bezpečnou. V případě týkajícím se České republiky totiž soud rozhodl, že země nemůže být prohlášena za bezpečnou, pokud nebude shledáno, že nebezpečí nehrozí v žádné z částí jejího území.

„Soud vládám říká, že si mohou udělat vlastní seznamy bezpečných zemí, ale pokud do nich zahrnou státy s nebezpečnými územími, tak jsou chybné. Kdybychom toto rozhodnutí aplikovali tady, tak by do Albánie nebylo možné poslat skoro nikoho,“ řekl výzkumník organizace ISPI Matteo Villa. Dodal však, že rozhodnutí ECJ by museli aplikovat italští soudci sami.

Itálie vzkřísila Mussoliniho zákon. Kdo má špatnou známku z mravů, propadne

Evropa

Výběr článků

Načítám