Hlavní obsah

Ital se v přímém přenosu v televizi nečekaně přiznal k vraždě matky

Padesátiletý Ital se před zapnutou televizní kamerou přiznal, že zavraždil svoji matku. Udusil ji polštářem v její posteli. Šokující interview v přímém přenosu pořídil reportér televizní stanice Canale 5 těsně předtím, než si pro vraha přijela policie, a vyvolal tím vášnivou debatu o mediální etice.

Foto: Profimedia.cz

Lorenzo Carbone při televizním interview.

Článek

Hrůzný případ se odehrál před týdnem v severoitalské obci Spezzano. Osmdesátiletou mrtvou ženu objevila v domě její dcera. Karabiníci podle deníku La Stampa od samého počátku předpokládali, že seniorka zemřela cizím zaviněním a že pravděpodobným pachatelem je její syn Lorenzo Carbone, který s matkou v domě bydlel.

Muž po činu ihned zmizel a před policií se ukrýval. Redakce Canale 5 vyslala k domu reportéra s kameramanem, aby pořídil záběry místa činu pro pořad Pomeriggio 5.

Reportér přitom náhodou narazil na Carboneho, který se ze zatím nevyjasněných příčin rozhodl vrátit domů. Vyrozuměl ihned policii, dobu před jejím příjezdem se ale rozhodl využít k exkluzivnímu, živě vysílanému rozhovoru.

Carbone byl zjevně rozrušený a s rozhovorem souhlasil. V procítěném okamžiku se slzami v očích přiznal, že vrahem své matky, která trpěla demencí a vyžadovala permanentní péči, je on.

„Už jsem to nemohl snášet. Ano, udělal jsem to instinktivně,“ řekl Carbone. Když se jej reportér zeptal, co přesně udělal a zda matku uškrtil, odpověděl: „Nejdřív jsem to zkusil s polštářem. Pak jsem sundal povlak na polštář a zkusil jsem to s ním. Nato jsem použil stuhy.“

„Proč jsem to udělal? Nevím. Ale už jsem to nemohl vydržet. Matka trpěla Alzheimerovou chorobou, nemohl jsem to zvládnout,“ stačil ještě říci reportérovi, načež se s ním rozloučil, aby se opět vzdálil. Vzápětí jej zatkla policie.

Redakce Canale 5 za interview sklidila silnou kritiku, a to i ze strany konkurenčních médií „To, co bylo odvysíláno v pořadu Pomeriggio 5, je velmi vážné. To není naše práce. Porušením etického kodexu jsme klesli na úplné dno,“ napsala na síti X zástupkyně ředitele televize TG La7 Gaia Tortorová.

Novinář deníku Il Foglio Ermes Antonucci zpochybnil potřebu odvysílat rozhovor „s mužem v evidentním stavu zmatení“. „Nestačilo zavolat policii, což se naštěstí stalo, a pak vysvětlit, o co jde, aniž by bylo interview odvysíláno?“ uvedl s tím, že jde o zbytečný „mediální cirkus“.

Moderátorka pořadu Myrta Merlinová ale deníku Corriere della Sera řekla, že se rozhodla interview odvysílat „jako novinářka“ a že by se v podobné situaci zachovala stejně. „Pár minut před zahájením živého vysílání mi zavolal reportér. Měla jsem málo času na rozhodnutí,“ bránila se kritice.

„Záleželo mi na jediné věci: aby to nepoškodilo vyšetřování. Šlo o hledaného muže a policie byla přivolána. Veřejné mínění má právo na informace,“ dodala Merlinová.

Rodiče mladíka, který v USA zastřelil čtyři spolužáky, dostali 10 až 15 let

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám