Hlavní obsah

Itahara! Itálie zažívá nejteplejší víkend roku. Teploty jdou i přes 40 stupňů

Aktuální víkend se v Itálii nese ve znamení rekordně vysokých teplot, které se do země Apeninského poloostrova dostaly přímo ze Sahary. Třeba na Sicílii atakovala rtuť teploměru 40stupňové hodnoty. Jak ale informuje agentura Reuters, ani neúnosné vedro neodradilo mnohé lidi od toho, aby se vyrazili slunit na pláž. Například pláž Mondello v Palermu byla během soboty zcela plná.

Vedra v Itálii atakují o víkendu 40stupňovou hraniciVideo: Reuters

Článek

O tom, že se na Itálii žene vlna veder z Afriky, informovala média už před několika dny, mezi nimi i server EuroNews. Podle předpovědi se teploty na jihu země, ale i na Sicílii či Sardinii mohou vyšplhat až na 43 stupňů Celsia, horka ovšem nebude ušetřen ani sever a města jako Bolzano, Ferrara či Boloňa.

Meteorologové upozornili, že vlnu veder doprovází také vysoká vlhkost, která může náchylnějším jedincům, zejména starším lidem a dětem, způsobit fyzické nepohodlí.

Na řadě míst po celé Itálii platí výstrahy, nad severní částí poloostrova hrozí možnost intenzivních bouřek. Ty mají nejsilněji udeřit v oblasti Alp a Apenin.

Evropa se otepluje nejrychleji

Server EuroNews uvádí, že Itálii od poloviny července sužuje takzvaná anticyklóna neboli tlaková výše, která se nad Středomoří přesunula ze Sahary. Právě tento jev způsobuje aktuální extrémní vedra.

Evropa navíc patří k nejrychleji se oteplujícímu světadílu, teploty tu stoupají dvojnásobně rychle, než je světový průměr, informují Světová meteorologická organizace a služba EU Copernicus.

Červenec byl druhým nejteplejším měsícem od začátku měření

Svět

Výběr článků

Načítám