Hlavní obsah

Islamisté v Hamburku demonstrovali za chalífát pro Blízký východ

Hamburk

Transparenty s nápisem Chalífát na Blízkém východě a k tomu výkřiky Alláhu akbar. Tak vypadala v sobotu ulice Steindamm v hamburské čtvrti St. Georg, kde se konaly hned dvě demonstrace, které organizovala skupina Muslimská interaktivita. Tu sleduje německá civilní rozvědka kvůli napojení skupiny na zakázanou organizaci Hizb ut-Tahrir, píše web týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Protest v Hamburku, účastníci nesou transparenty s nápisy Chalífát na Blízkém východě

Článek

První protest odstartoval v 18:00, demonstrace se konala pod heslem Zastavte genocidu našich ujgurských bratrů a sester ve Východním Turkestánu. To se ale bleskově změnilo hned v úvodním vystoupení organizátora akce Joea Adadeho Boatenga na protiizraelský protest, píše web týdeníku Focus.

„Všichni známe region, kde je vyhánění normální. Vláda, která veřejně oznamuje své plány na vyhlazování, útočí na nemocnice a školy, ukrývá tisíce výbušných zařízení v přístrojích a odpaluje je bez ohledu na oběti. Celý svět vidí, co se děje v Gaze a nyní i v Libanonu,“ řekl pětadvacetiletý muž.

Islamisté v Berlíně žádali vznik chalífátu. Demonstraci pořádali uprostřed noci

Evropa

Ihned se vyměnily transparenty, na jednom z nich se psalo „Okupace – vyhnání – genocida“. Mnozí účastníci nesli transparenty s nápisy, které volaly po založení chalífátu na Blízkém východě. Účastníci opakovaně vykřikovali Alláhu akbar, uvedlo rádio NDR.

Podle odhadu policie se akce účastnilo kolem 1600 osob. Na demonstraci dohlížel obrovský kontingent policistů, protest se odehrál bez komplikací, píše web Tagesschau.

Navečer se konala další demonstrace, tentokrát pod heslem Mír a spravedlnost pro Palestinu, která vedla z náměstí Hachmannplatz na náměstí Gänsemarkt. Policie hovořila o pokojném protestu, ale neposkytla žádné informace o počtu účastníků. Odhaduje se, že jich bylo na sedm set.

Žena chtěla během propalestinské demonstrace v Berlíně zapálit policejní auto i s policistou uvnitř

Evropa

Výběr článků

Načítám