Hlavní obsah

Informace o dění v Kurské oblasti? Ruští novináři už dostali z Kremlu noty

Více než dva dny trvalo týmu ruského prezidenta Vladimira Putina pro domácí politiku, než vypracoval „směrnice“ pro zpravodajství o překvapivém průniku ukrajinské armády za hranice v Kurské oblasti. V jejich rámci bylo prokremelským a státním médiím nařízeno, aby se „vyhnuly senzacechtivému způsobu informování“, uvedl portál Meduza, který se odvolává na svědectví dvou novinářů, jichž se směrnice týkají.

Foto: Gavriil Grigorov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na dálku hovoří s gubernátorem Kurské oblasti Alexejem Smirnovem. (8. 8. 2024)

Článek

„Naléhavá doporučení“ z Kremlu také varují před diskusemi o otevření „nové fronty“ v rámci speciální operace, jak Rusové nazývají svou invazi na Ukrajinu. Místo toho mají reportéři přirovnávat probíhající boje v Kurské oblasti k bitvě o Kursk z 2. světové války, kdy v této oblasti bojovala Rudá armáda s jednotkami nacistického Německa. „To může být s ohledem na nařízení zdržet se senzacechtivosti poněkud matoucí,“ konstatuje Meduza.

Kromě toho prezidentův mediální tým zakázal zmiňovat potenciální postup ukrajinských jednotek směrem k městu Kurčatov, kde se nachází Kurská jaderná elektrárna, aby se zabránilo panice z „jaderné hrozby“.

Rusko stáhlo část dělníků z Kurské jaderné elektrárny

Zahraniční
Foto: Novinky, Mapy.cz

Mapa útoků na Rusko

Místo toho se mají podle Meduzy ruská média zaměřit na civilní oběti ukrajinských útoků na obsazované ruské osady. Dostala za úkol také zdůrazňovat příběhy na téma „jednoty a solidarity“, jako jsou zprávy o dárcovství krve či o kampaních za poskytnutí přístřeší uprchlíkům z města Sudža (a jeho okolí), které mají od kontrolou Ukrajinci.

Ruská pomsta za dobytá území: Supermarket v Kosťantynivce

Válka na Ukrajině

Kreml také nařídil novinářům, aby zdůraznili „obrovské úsilí“ nejvyšších ruských představitelů v péči o lidi postižené ukrajinským útokem. Jde přitom zejména o prezidenta Putina, který „neopustí nikoho v nouzi“, uvedla Meduza s odvoláním na dva novináře, jichž se nařízení týká.

„Směrnice“ se do redakcí dostaly až ve čtvrtek odpoledne, více než dva dny po zahájení ukrajinského útoku. „Toto zpoždění naznačuje, že prezidentův tým pro domácí politiku si neuvědomil rozsah událostí, dokud netrvaly dostatečně dlouho,“ konstatovala Meduza.

Kyjev riskuje. Do Ruska pronikly nejméně tři brigády včetně elit

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám