Hlavní obsah

Indie nechce být prostředníkem při jednání Ukrajiny a Ruska. Zprávy ale předá

Indie souhlasila, že bude v případě potřeby předávat zprávy mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Informovala o tom v pondělí agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje, které si přály zůstat v anonymitě.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Indický premiér Nárendra Módí

Článek

Indický premiér Nárendra Módí, který by měl podle Bloombergu v pátek navštívit Kyjev, vyloučil roli prostředníka při „ukončení ruské války na Ukrajině“. Zároveň je ale Indie ochotna předávat zprávy mezi Zelenským a Putinem, uvedly zmíněné zdroje.

Módího neochotu zapojit se do vyjednávání v roli prostředníka částečně vysvětluje závislost Indie na levné ropě a zbraních z Ruska, uvedla agentura Bloomberg. Připomněla, že na červnovém mírovém summitu ve Švýcarsku byla Indie mezi zeměmi, které nepodepsaly závěrečné prohlášení.

Módího návštěva Kyjeva bude údajně z bezpečnostních důvodů omezena na pár hodin.

Kyjev usiluje o přízeň globálního jihu

„Z pohledu Ukrajiny je důležité, aby se Zelenskyj setkal s Módím a prodiskutovali spolu roli Indie při obnově míru v regionu,“ řekl Bloombergu jeho zdroj, jímž je člověk obeznámený se zmíněnou záležitostí. Indie totiž hraje ústřední roli v Zelenského snaze získat přízeň klíčových zemí na takzvaném globálním jihu, napsala agentura.

Schůzka ukrajinského prezidenta s Módím pravděpodobně nepovede k žádným zásadním oznámením, ačkoli několik ujednání, včetně dohod o zemědělství a obraně, se podle diplomatů obeznámených s agendou připravuje.

Putin se objímal s Módím, slíbil mu návrat Indů z ruské armády

Svět

Podle Bloombergu také ukrajinská státní společnost Zorja-Mašproekt vyjednává s indickými soukromými firmami o společné výrobě plynových turbín, které se používají na válečných lodích. Obě země také jednají o výrobě letadel a leteckých motorů v Indii, uvedla agentura.

Než se Módí dostane na Ukrajinu, navštíví také Polsko, což je první návštěva indického prezidenta za uplynulá čtyři desetiletí.

Indický premiér navštíví Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám