Hlavní obsah

I vražda z 90. let? Minulost Francouze, který svou ženu nechal znásilňovat, může být ještě temnější

Dominique Pelicot, který podle obžaloby nechával svou ženu omámenou po léta znásilňovat desítkami mužů, se v úterý u soudu ve francouzském Avignonu přiznal ke všem obviněním. Patří mezi ně znásilnění, hromadné znásilnění a také nahrávání a šíření sexuálních snímků. Pelicot by toho ale mohl mít na svědomí víc, ukázalo další policejní vyšetřování.

Foto: Manon Cruz, Reuters

Gisele Pelicotová u soudu v Avignonu

Článek

Dominique byl mužem „dvou tváří“ a dlouhá léta se mu dařilo svou kriminální minulost zakrývat, uvedli psychologové.

Při rozplétání jeho kauzy vyšetřovatelé narazili na dva případy ze začátku a konce devadesátých let, které by s ním také mohly být spojené. Oběťmi byly realitní makléřky, které v Paříži a okolí a ukazovaly byty na prodej.

U případu pokusu o znásilnění 20leté ženy v Seine-et-Marne z roku 1999 vyšetřovatelé zajistili na místě činu stopy DNA, jež má patřit Pélicotovi, píše deník El País. Napadené se tehdy podařilo útok odrazit. Muž se k pokusu o znásilnění přiznal, vyloučil ale, že by použil zbraň.

Francouz obviněný, že zdrogovanou manželku nechával znásilňovat, u soudu nevypovídal. Je v nemocnici

Evropa

Druhým případem, v němž kriminalisté Pélicota podezřívají, je znásilnění a vražda třiadvacetileté Sophie Narmeové v roce 1991. Tehdy byl případ odložen. Vraždu Pélicot odmítá, vodítkem u tohoto případu by ale pro kriminalisty mohl být modus operandi, uvedl list Le Monde.

Oběma makléřkám se útočník představil jako zájemce o koupi nemovitosti a obě ženy při návštěvě bytu omámil éterem.

„Jedná se o obvinění založená pouze na domněnkách,“ prohlásila k tomu Dominikova právnička Béatrice Zavarrová.

Foto: Manon Cruz, Reuters

Právnička obžalovaného Beatrice Zavarrová

V projednávané kauze Pélicot vinu nepopírá. „Jsem vinen, znásilňoval jsem stejně jako ostatní obžalovaní,“ přiznal se 71letý muž u soudu.

Prohlásil také, že je mu líto, čeho se dopustil, a žádal o odpuštění. Ve své výpovědi mluvil o svém dětství, ze kterého si prý nese traumata. Uvedl, že ve svých devíti letech byl sám znásilněn a o pět let později byl přinucen účastnit se znásilnění jako učeň na stavbě. Dominique uvedl, že jeho traumata ukončila až jeho manželka, se kterou byl šťastný.

Manželský pár se po odchodu do důchodu v roce 2013 rozhodl přestěhovat na jih Francie, kde se odehrála většina znásilnění. „Stěhování a odchod do důchodu mohly oslabit obranné bariéry v jeho psychice,“ řekl jeden z psychiatrů.

„Ani na vteřinu jsem si nedokázala představit, že by se mohl dopustit takových činů,“ řekla Gisele o svém tehdejším manželovi. V souvislosti s tímto případem vyšly do ulic demonstrovat tisíce lidí po celé Francii. „Díky vám mám sílu bojovat až do konce,“ vzkázala Giséle účastníkům demonstrací, kteří ji podpořili.

V otřesném případu hromadného znásilňování Giséle Pelicotové nakonec před soudem stanulo 50 mužů. Čtrnáct obžalovaných se přiznalo ke znásilnění, zatímco zbytek jakékoli provinění popírá. Dalších 42 mužů se bohužel nepodařilo identifikovat.

Senior ve Francii nechával svou ženu deset let zdrogovanou znásilňovat. Nevěděla nic

Evropa

Výběr článků

Načítám