Hlavní obsah

Hrajeme to osm let, pochybnosti měl Kuffa řešit jinak, komentuje košické divadlo politikův exces

Národní divadlo Košice se v pondělí ohradilo proti zasahování do svobody umělecké tvorby a podpořilo své zaměstnance. Uvedlo to v reakci na přerušení představení ze strany náměstka ministra životního prostředí Štefana Kuffy v obci Malá Franková v okresu Kežmarok.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Štefan Kuffa

Článek

Kuffa (nominant Slovenské národní strany SNS) v neděli přerušil divadelní představení, protože mu překážel „perverzní film“ promítaný v rámci hry Moje baby. V čase, když měla svůj výstup herečka Dana Košická, do představení svévolně vstoupil a začal určovat, pro koho je představení vhodné, pro koho není, kdo by měl zůstat sedět v hledišti a kdo nikoliv.

Národní divadlo Košice připustilo, že organizátoři tradičního festivalu Zogrod neuvedli, že hra je vhodná pro diváky nad 18 let.

„Organizátoři festivalu ve svých materiálech vhodnost neuvedli a za tuto skutečnost se našemu divadlu omluvili. Situace však neopravňovala nikoho, aby do představení zasáhl a začal diváky vyhánět. V případě, že Štefan Kuffa měl pochybnost o vhodnosti představení pro nezletilé, měl na to upozornit organizátory,“ uvedlo divadlo ve svém prohlášení zveřejněném na Facebooku.

Vedení divadla uvedlo, že Kuffa řešil situaci svévolně, co vyvolalo mezi diváky vlnu emociálních reakcí. „Ty se stupňovaly jeho následným natáčením diváků a zaměstnanců divadla. Představení bylo přerušeno a naše kolegyně ho na prosby diváků dohrály v jiném prostoru,“ dodalo vedení.

Divadlo konstatovalo, že je na posouzení rodičů, zda je představení pro jejich děti vhodné a doporučení divadla a festivalu je pouze informativní. Představení Moje baby je v repertoáru divadla od roku 2016 a poskytuje prostor pro herecký koncert tří hereček různých generací.

Opozice žádá odvolání

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) požaduje Kuffovo okamžité odvolání z funkce.

„Bere pěkný plat, má podřízené, kancelář a řidiče, ale neexistuje jediný důkaz, že ve své pracovní době něco udělal. Má proto čas jezdit po Slovensku a terorizovat lidi,“ uvedla strana SaS na Facebooku. Podle SaS je Kuffa známý také tím, že neakceptuje jiný názor, nesnáší svobodné lidi a homosexuály by chtěl utopit.

Opoziční Progresivní Slovensko (PS) označilo Kuffu za „samozvaného cenzora“. „Zákazy představení jsme tu už jednou v historii měly a nesmí se to opakovat,“ uvedl na Facebooku šéf poslaneckého klubu PS Martin Dubéci.

Náměstek ministra na Slovensku přerušil divadelní představení a vyháněl diváky

Evropa

Výběr článků

Načítám