Hlavní obsah

„Horší než opice s granátem.“ V ruských médiích začala smršť proti Harrisové

Zatímco Kreml oficiálně reagoval na Kamalu Harrisovou jako na možnou příští prezidentku Spojených států poměrně zdrženlivě, propagandisté v ruských médiích už vyrazili do zuřivého útoku, podotýká americký web Politico. Jejich výstupy proti favoritce na stranickou nominaci amerických demokratů server popsal jako „kakofonii bezuzdného rasismu, sexismu a konspirací“.

Foto: X/Anton Heraščenko

Vladimir Solovjov

Článek

Viceprezidentka Kamala Harrisová je po odstoupení šéfa Bílého domu Joea Bidena z kampaně považována za hlavní uchazečku o demokratickou nominaci. Ve volbách by se měla utkat s republikánským exprezidentem Donaldem Trumpem.

„Kamala s jaderným tlačítkem je horší než opice s granátem,“ prohlásil podle webu v neděli večer v hlavní týdenní talk show státní televize Andrej Sidorov, děkan fakulty světové politiky Moskevské státní univerzity, největší a nejstarší vysoké školy v zemi.

„Pokud Harrisová zůstane, co o ní víme? Je to destilované zlo,“ řekl pak v pořadu Oleg Matvejčev, poslanec ruského parlamentu Státní dumy. „Aspoň Biden představoval pozůstatek staré konzervativní Ameriky…V (Harrisové) máte ďábla v té nejčistší podobě,“ citoval z jeho promluvy magazín Newsweek.

Za prioritu nepovažujeme výsledek voleb v USA, ale dosažení cílů „vojenské operace“ na Ukrajině, reagoval Kreml

Zahraniční

Samotný moderátor pořadu Vladimir Solovjov se pak zaměřil na smích Harrisové a připomněl, že podle republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa jde o znamení, že je „šílená“. „Veseloučká chechtalka,“ komentoval pak Solovjov sestřih záběrů, na nichž se americká viceprezidentka směje.

Zacharovová: Dědo, už nekandiduješ

„Deep state skutečně plánuje zvolit babu za prezidenta,“ napsal zase ruský propagandista Sergej Mardan, jenž také často vystupuje ve státní televizi. „Myslím, že Zelenskyj se teď opravdu bojí,“ rýpl si do ukrajinského prezidenta.

Na konspirační teorii o takzvaném deep statu, neviditelném úřednickém aparátu, který údajně řídí USA místo politiků, odkázal i další prominentní ruský propagandista Sergej Markov. „Celý deep state bude podporovat Harrisovou,“ napsal na síti Telegram. „To by mohlo být důležité v případě, že by bylo hlasování zfalšováno,“ odkázal na další konspirační teorii o zfalšovaných amerických prezidentských volbách v roce 2020.

Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová se v Solovjovově pořadu zaměřila na to, jak americký prezident Joe Biden v neděli odstoupil z voleb. Podle mluvčí Zacharovové prý „všichni vědí“, že prohlášení nepsal, ale otázkou podle ní je, jestli ho vůbec četl. „Děda se jednoho rána probudil a oni mu řekli: ,Už nekandiduješ,‘,“ nechala se podle ruského opozičního webu Agentstvo v televizi slyšet Zacharovová.

Reakce Dmitrije Peskova, mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina, byla oproti těmto výstupům podstatně sušší. Mluvčí Kremlu řekl, že během nadcházejících měsíců se může „mnohé změnit“, a dodal, že pro Rusko je klíčové dosáhnout cílů „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu.

KOMENTÁŘ: Výjimečné americké prezidentské volby – Alex Švamberk

Komentáře
Foto: Erin Schaff, Reuters

Kamala Harrisová

Výběr článků

Načítám