Hlavní obsah

Hororový start na letišti v Milánu. Boeing dřel ocasem o ranvej

Hororové chvíle zažili cestující letadla společnosti LATAM Brazil, které ve středu mířilo z milánského letiště Malpensa do brazilského São Paula. Stroj při startu doslova dřel ocasem o ranvej tak, že létaly jiskry a tvořila se oblaka dýmu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident, pro který se používá anglický výraz „tail strike“ („úder ocasem“), zachytila letištní kamera. Na záběrech je vidět, jak stroj typu Boeing 777-300 nabírá rychlost, přičemž se zadní částí dostal do kontaktu s povrchem dráhy.

Podle médií chtěl pilot zřejmě vystoupat v příliš příkrém úhlu. Navzdory kontaktu zadní části trupu s ranvejí se letadlo vzneslo a v souladu se standardními operačními postupy pokračovalo v letu, napsal server Aerotime.

Stroj vystoupal do výšky asi 1800 metrů, načež posádka zkontrolovala jeho nákladové prostory, aby posoudila technický stav letadla. Dospěla k závěru, že cesta za oceán by byla příliš riskantní.

Po dohodě s dispečery letového provozu pak boeing kroužil nad severní Itálií a vypouštěl palivo. Když snížil hmotnost na požadovanou úroveň, zamířil zpět k milánskému letišti, kde bezpečně přistál.

Incident vyšetřují úřady letecké inspekce, které mezitím potvrdily, že boeing utrpěl na zadní části trupu velké škody.

Pasažérka šla před startem letadla na WC. Omylem otevřela nouzové dveře a spustila skluzavku

Koktejl

Výběr článků

Načítám