Hlavní obsah

Hoří les na okraji Atén, plameny rozdmýchává vítr

S požárem lesního prostu ve městě Koropi, které je blízko jižního předměstí Atén, bojují od středy řečtí hasiči. Oheň rozdmýchává silný vítr, plameny přerušily provoz na hlavní silnici spojující Koropi s metropolí a vynutily si evakuaci dvou blízkých vesnic.

Řecko hasí požáryVideo: Reuters

Článek

U Koropi podle webu eKathimerini zasahují čtyři hasičská letadla, šest vrtulníků, desítky cisteren a více než pět desítek hasičů. Přesto plameny kromě lesního porostu zachvátily jeden sklad, suchý dok pro lodě a přes pole se suchou trávou je vítr nahnal do olivového háje. Přerušily také provoz na hlavní silnici spojující oblast s řeckým hlavním městem. Úřady nařídily evakuaci obcí Lambrika a Kitsi, sledují také situaci u Vari.

Podle webu v oblasti Atén už několik týdnů nepršelo, řada míst je tak silně vyprahlých. Teploty v regionu ve středu vystoupaly na 35 stupňů. Pro oblast kolem hlavního města byla na středu a čtvrtek vydána výstraha před „vysokým rizikem požáru“.

Foto: Reuters

Řada míst v Řecku je silně vyprahlých, navíc šíření plamenů napomáhá vítr

Po celém Řecku ve středu vypukly více než čtyři desítky požárů, uvedl web eKathimerini. „Je to velmi těžké. Každých deset minut nám vypukne nový požár,“ postěžoval si odpoledne mluvčí řeckého hasičského sboru Vasilis Vathrakojannis. „Zatím ale nebyly hlášeny žádné obětí ani zranění,“ dodal.

Požáry porostů v Řecku jsou běžné, jejich ničivost se ale rok od roku zvyšuje, protože léta jsou stále teplejší a sušší. Vědci to vysvětlují postupující klimatickou změnou.

Řecko, které má v živé paměti loňské požáry na ostrově Rhodos, jež vyústily v evakuaci 25 000 lidí, letos posílilo své přípravy na zásahy proti požárům tím, že najalo více hasičů a záchranářů a rozšířilo jejich výcvik.

Rozsáhlý požár na Kypru se nedaří dostat pod kontrolu

Evropa

Výběr článků

Načítám