Hlavní obsah

Hladina Labe v Drážďanech stoupá, hasiči dál odklízejí trosky mostu

Hladina Labe v Drážďanech dál stoupá, v současnosti je na 2,7 metru. Vyplývá to ze sobotních ranních informací saského povodňového centra. První části mostu Carolabrücke, který se zřítil v noci na středu, jsou už pod vodou, informoval web listu Sächsische Zeitung. Trosky na souši se hasiči snaží dál odstraňovat. Na většině území Německa je nyní jasno, prší jen v částech Saska a na jihovýchodě Bavorska. V bavorských Alpách sněží.

Foto: Profimedia.cz

Noční práce na odklízení trosek drážďanského mostu

Článek

Bourací práce na mostě Carolabrücke podle ranního prohlášení mluvčího drážďanských hasičů Michaela Klahreho jedou na plné obrátky. „Daří se nám postupovat opravdu dobře,“ řekl na tiskové konferenci.

Most Carolabrücke, jedna z nejvýznamnějších dopravních tepen v saské metropoli, se skládal ze tří částí označených A, B a C. Po částech A a B jezdily automobily, na části C byly tramvajové koleje a chodník. Ve středu se nečekaně zřítil asi stometrový úsek mostní části C. V pátek se pak při demolici zřítila další část úseku C. Právě trosky druhého úseku, které nespadly do Labe, ale na zem, se snaží nyní hasiči odstranit. Pomáhají při tom i dva vyprošťovací tanky bundeswehru.

Podle Klahreho chtějí hasiči odstranit co největší množství trosek do neděle, kdy se čeká povodňová vlna, jež má přijít po Labi z Česka. Podle nynějších informací zemského povodňového centra by mohlo Labe dosáhnout prvního povodňového stupně v sobotu večer na vodočtu v Schöně na hranici s Českem. V neděli ráno už podobně zvýšená hladina bude v Drážďanech. Kulminace se nyní na saských měřicích stanicích čeká od středy do čtvrtka příštího týdne.

Začala demolice zříceného mostu v Drážďanech

Evropa

V Sasku dnes prší jen v některých částech, i tam by měl ale déšť během dne ustat. Znovu by mělo začít pršet v neděli. Hrozbu povodní tak pro tuto východoněmeckou spolkovou zemi představuje především voda, která přijde po Labi a Lužické Nise z Česka.

Podle webu Bavorského rozhlasu (BR) musí až do neděle s vydatnými dešťovými či sněhovými srážkami počítat především obyvatelé jihovýchodní části Bavorska, hlavně v Bavorském lese, tedy německé části Šumavy, a v okolí Pasova. V těchto oblastech se záchranné složky připravují i na možnost záplav. Meteorologové podle BR hovoří v případě Alp o „výrazném nástupu zimy“, který je podle nich pro toto roční období „trochu neobvyklý“. Sněžit by mohlo už od 1000 metrů nad mořem. Pršet v jihovýchodním Bavorsku podle nynějších předpovědí přestane nejdříve ve středu.

V Drážďanech odpalují zbytky spadlého mostu

Evropa

Výběr článků

Načítám