Hlavní obsah

Hladina Dunaje prudce stoupá, Pasov a Řezno se děsí

Pasov/Řezno
Aktualizováno

Situace na jihu Německa zůstává kritická navzdory tomu, že němečtí meteorologové zrušili varování před nepříznivým počasím. V některých oblastech v Bavorsku v noci na úterý stále ještě pršelo a hladina Dunaje prudce stoupá. V Pasově se v úterý dopoledne dostala na úroveň 9,7 metru. Záplavy si dosud vyžádaly pět mrtvých.

Hladina Dunaje v Německu prudce stoupáVideo: Reuters

Článek

Historické centrum Pasova je uzavřené pro automobilovou dopravu. Město se potýká se záplavami pravidelně, nachází se na soutoku Dunaje, Innu a řeky Ilz. Odborníci neočekávají, že by hladina řeky překonala výšku z roku 2013, kdy oblast postihly katastrofální povodně. Tehdy řeka kulminovala na 12,89 metru a pak začala pozvolna klesat.

Foto: Weigel Armin, ČTK

Rozvodněný Dunaj v Bogenu

V noci na úterý bylo evakuováno historické centrum Řezna, domovy muselo opustit kolem 200 lidí. Město kromě zvyšující se hladiny toku bojuje navíc s takzvanou katastrofickou turistikou, kdy jdou lidé sledovat stoupající hladinu řeky a komplikují práci záchranářům.

Tlak na přehrady je kritický

Starostka Řezna Gertrud Maltzová-Schwarzfischerová (SPD) varuje a prosí všechny, aby nikam nechodili. „Je tu hodně turistů, ale teď jsou v pohybu i místní. Prosím, nechoďte se podívat, jak to vypadá,“ vyzývá obyvatele prostřednictvím bavorského rozhlasu.

FOTO: Záplavy v Německu z výšky. Voda zaplavuje města i lesy

Evropa

Je těžké předpovědět, zda přehrady a ochranná zařízení vydrží, řekla starostka. „V porovnání s rokem 2013 je to úplně jiná situace. Máme velmi vysokou hladinu podzemní vody, a proto je podloží velmi nestabilní. A tlak na přehrady s kolísavým podložím je kritický,“ řekla.

Foto: Weigel Armin, ČTK

Vysoká hladina Dunaje v historickém Řezně. Při posledních velkých povodních v červnu 2013 dosáhla hladina v Řezně 6,82 metru, nyní má 5,9 metru

Zřítila se část hradu

V Horním Bavorsku se kvůli vytrvalým lijákům zřítila část hradu Falkenstein ve Flintsbachu. Z podhradí muselo být evakuováno na pět desítek obyvatel. Zřícenina hradu nedaleko dálnice na hranicích s Rakouskem je magnetem pro turisty.

Hrad byl postaven kolem roku 1300. Na konci 18. století po sérii požárů pustl. Současný vlastník Georg Thurn-Vrintse zříceninu zpřístupnil veřejnosti a zároveň byl založen spolek na jeho zachování.

Kvůli vydatným lijákům na jihu Německa se zvedla také hladina Rýna, který je pro německou říční dopravu hlavní tepnou. Na horní a střední části toku se plavba zastavila, neboť některé části řeky nejsou za současné povodňové situace splavné. Plavidla nyní musí vyčkat, než hladina poklesne.

Jihem Německa se prohnala stoletá voda, zahynuli čtyři lidé. A pršet má dál

Evropa

Výběr článků

Načítám