Hlavní obsah

Hádka Polska s Maďarskem jde do obrátek

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na facebooku prohlásil, že jeho polský protějšek Radosław Sikorski překročil hranici a lhal. Měl tak učinit v rozhovoru pro Visegrad Insight, kde tvrdil, že se Szijjártóovi líbil polský návrh uskutečnit neformální zasedání ministrů zahraničí EU na Ukrajině. Šéf maďarské diplomacie uvedl, že jej okamžitě odmítl. V dalším příspěvku navíc uvedl, že se polská diplomacie „propadá do bahna lží“.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

„Můj polský kolega Radosław Sikorski se drží provokací, na což jsem samozřejmě zvyklý, protože sedíme vedle sebe v Radě EU pro zahraniční věci. Nyní však překročil další hranici a lhal, když tvrdil, že jsem nadšeně podpořil jeho nesmyslný návrh, aby se příští neformální zasedání ministrů zahraničí EU konalo na Ukrajině,“ uvedl ve facebookovém příspěvku Szijjártó.

Podle šéfa maďarské diplomacie tento návrh ihned odmítl. „Vyjádřil jsem na schůzce svůj nesouhlas k tomu, aby se zasedání konalo na Ukrajině,“ tvrdí. V dalším příspěvku pak uvedl, že se polská diplomacie „propadá do bahna lží“.

Szijjártó těmito slovy reagoval na rozhovor Sikorského pro list Visegrad Insight, kde šéf polské diplomacie uvedl, že jeho protějšek návrh nejprve nadšeně přijal.

Maďarsko pouští do země Rusy a Bělorusy bez větších kontrol

Evropa

„Diskutovali jsme (na předchozí schůzce Rady pro zahraniční věci) také o tom, kde by se mělo konat jedno ze zasedání Rady pro zahraniční věci během maďarského předsednictví: zda v Budapešti, nebo v Bruselu. Jako kompromis jsem navrhl, aby se konalo na Ukrajině. Buď ve Lvově, nebo dokonce v Mukačevu, což maďarský ministr zahraničí zprvu přijal s nadšením,“ řekl v rozhovoru Sikorski.

Připomněl, že by to nebylo poprvé, co by se zasedání ministrů na Ukrajině konalo. Před dvěma lety se totiž jedno zasedání uskutečnilo v Kyjevě, pár měsíců poté, co Rusko napadlo Ukrajinu.

„Během našeho setkání však maďarský ministr zřejmě dostal z hlavního města jiné instrukce a nakonec musel návrh vetovat,“ vysvětlil Sikorski změnu názoru Szijjártóa, kterou však maďarský ministr odmítl.

Mluvčí polské diplomacie Pawel Wronski uvedl, že Sikorski slova maďarského ministra takto skutečně pochopil. „Pokud tomu tak nebylo, znamená to, že si Sikorski špatně vyložil chování Szijjártóa,“ vysvětlil Wronski, jehož cituje list Ukrajinska pravda.

Orbán: Poláci razí pokryteckou politiku

Spor mezi nejvyššími muži obou diplomacií přichází jen pár dní poté, co maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že Poláci provádějí nejvíce pokryteckou politiku v Evropě.

„Morálně nás poučují, kritizují nás za naše ekonomické vztahy s Ruskem a přitom s Rusy obchodují a nepřímo nakupují ropu a řídí s ní polskou ekonomiku,“ řekl Orbán podle agentury AP, která ale poznamenala, že Polsko již od Ruska ropu nenakupuje.

Krátce poté se ozvala polská diplomacie. „S Ruskem neobchodujeme, na rozdíl od premiéra Orbána, který je na okraji mezinárodní společnosti. Jak v Evropské unii, tak i v NATO,“ kontroval náměstek polského ministra vnitra Władysław Teofil Bartoszewski.

Orbán svými řečmi už Poláky vytáčí

Evropa

Výběr článků

Načítám