Hlavní obsah

Greta non grata. V Německu jí chtějí zakázat vstup do země

Když si spolu v srpnu 2020 v Berlíně hodinu a půl povídaly, kancléřka Angela Merkelová se nezvykle radostně, až euforicky usmívala. Nic na tom, že ji mladičká klimatická aktivistka Greta Thunbergová zasypala nemilosrdnými výtkami. Hostitelka jí totiž poté slíbila, že se polepší a do budoucna bude vystupovat mnohem odvážněji. Nyní to s přijímáním Švédky v zemi už tak růžově nevypadá, což souvisí s její podporou Palestinců a teroristického útoku Hamásu.

Foto: Soeder Christoph, ČTK

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová (zcela vpravo) na propalestinském shromáždění v Berlíně - Kreuzbergu u příležitosti prvního výročí krvavého teroristického útoku Hamásu na Izrael ze 7. října.

Článek

Někdejší šéf Volkswagenu v interní poště doporučil všem zaměstnancům, aby se seznámili s „vědeckými poznatky“ mladičké švédské aktivistky. Kdo bude dřív a víc bez emisí se i pod jejím vlivem předháněli nejen školní třídy, firmy, instituce, ale i rodiny i jednotlivci.

Katolický biskup Heiner Koch přirovnal zakladatelku klimatického hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) k Ježíši Kristu, protože prý příkladně působí na mladé lidi. Pastor Christian Stäblein se svěřil s tím, že v ní vidí „něco prorockého“.

Snad nikdo jiný se zvěstovatelce klimatické katastrofy nekořil tolik jako Němci. Dnes Spolková republika zvažuje, že Gretu k sobě už nepustí.

V jednom šiku s antisemity

Co se stalo? Události vyvrcholily počátkem týdne, kdy Thunbergová, která se netají podporou Palestiny, a to včetně radikálů, dorazila do Berlína.

V pondělí, kdy si svět připomínal výročí masakru v Izraeli z loňského 7. října (1200 mrtvých, 5400 zraněných, 250 rukojmích), Thunbergová podle listu Bild vystoupila na demonstraci ve čtvrti Kreuzberg spolu se Salahem Sajídem a mužem, který si říká „Abdallahxbln“. Ten na internetu vystupuje v bojové výstroji se zdviženým ukazováčkem pravé ruky, ozbrojenci odkazujícím na tavhíd, islámskou nauku o jedinosti Boží, a používaným teroristy Islámského státu.

Sajíd nepovažuje Izrael za legitimní stát, ale za „teroristickou entitu“, která chce vyvolat „světovou válku“. V hrůzné tradici antisemitů bez jakýchkoli důkazů tvrdí, že Židé narušují mír a vyvolávají války.

„Německý stát se podílí na genocidě. Financuje a podporuje izraelský apartheid, okupaci a genocidu,“ prohlásila mladá Švédka v respirátoru a kefíji, černobílém arabském šátku zneužitém jako symbol palestinského nacionalismu. Ani slovem se nezmínila o izraelských i dalších obětech barbarského běsnění teroristů z Pásma Gazy.

Na některých místech, především ve čtvrtích Kreuzberg a Neukölln, se demonstrace na podporu Palestiny zvrhly v ostré pouliční boje s policií. „Je naprosto neuvěřitelné, jak se německé úřady a policisté chovají k poklidně demonstrujícím zastáncům Palestiny proti izraelské genocidě. Skutečně nemám slov,“ dodala Švédka.

Žena chtěla během propalestinské demonstrace v Berlíně zapálit policejní auto i s policistou uvnitř

Evropa

Zpátečku hází i Zelení

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Felix Klein, vládní zmocněnec pro antisemitismus, Thunbergovou obvinil z nebezpečných „protiizraelských a antisemitských“ výroků.

Opoziční křesťanská demokracie CDU/CSU dala na srozuměnou, že se s „antisemitskou turistikou“ nechce v budoucnu smířit.

„V Německu není místo pro ty, kdo nenávidí Židy, jako je Greta Thunbergová. Každý, kdo sem přichází agitovat proti Izraeli a očerňovat naši policii, nemá v Německu místo,“ řekl Bildu Alexander Throm, mluvčí pro vnitřní politiku parlamentní frakce CDU/CSU, s tím, že požaduje, aby byl Thunbergové zakázán vstup do země jako osobě nežádoucí (persona non grata).

Anketa

Jak vnímáte Gretu Thunbergovou?
Plně ji ve všem podporuji
1 %
Její klimatické aktivity mi byly sympatické, ale její propalestinské postoje už ne
4,7 %
Nikdy jsem ji nepodporoval/a
94,3 %
Celkem hlasovalo 5842 čtenářů.

Popel na hlavu si sypal dokonce i Cem Özdemir, spolkový ministr zemědělství za Zelené. Právě ti přitom v nemalé míře vděčí „gretamánii“ za úspěch ve volbách do Spolkového sněmu v roce 2021, a tudíž i za vstup do vlády kancléře Olafa Scholze (SPD). „To by nás mělo přimět znovu se zamyslet nad tím, co jsme si o této mladé dámě mysleli a říkali,“ připustil v diskusním pořadu televize Westdeutscher Rundfunk k proměně ekoaktivistky v zastánkyni nejradikálnějších podporovatelů Palestiny.

Protestní tábor v Dortmundu policie vyklidila

Německá policie uzavřela v úterý propalestinský, čtyři měsíce trvající protestní tábor v Dortmundu, jehož účastníci Thunbergovou pozvali.

Dortmundská policie poukázala na skutečnost, že se švédská aktivistka, bojující původně za klima, v den výročí vražedného teroristického útoku Hamásu na Izrael zúčastnila propalestinského shromáždění v Berlíně, které skončilo střety s policií.

Policie podle stanice France 24 sdělila, že provedla „posouzení rizik“ a zjistila, že Gretina návštěva by přilákala velké davy lidí. Původní prohlášení změnila a vypustila z něj zmínku o Thunbergové jako o „potenciálně násilné“ aktivistce.

Thunbergová v reakci poukázala na fakt, že poté, co protestující z Dortmundu oznámili pozvání, přišla k nim policie a řekla jim, že si musí sbalit tábor a odejít. „A že mě zatknou, pokud tam půjdu. Německo umlčuje a vyhrožuje aktivistům, kteří vystupují proti genocidě a okupaci v Palestině,“ hlásá Thunbergová.

Antisemitismus je negativní postoj, až nenávist vůči Židům či židovské víře (judaismu). Původ slova sahá do 19. století, poprvé jej nejspíše použil v roce 1860 židovský učenec Moritz Steinschneider ve slovním spojení antisemitské předsudky v souvislosti s myšlenkami francouzského filozofa Ernesta Renana o nadřazenosti árijské rasy nad semitskou.

Později se termín objevoval v německé nacionalistické literatuře a byl namířen výhradně proti lidem židovského původu či vyznání, ačkoliv zdánlivě odkazuje na Semity obecně. Termín Semité (odvozen od biblického Šéma) je označení pro národy hovořící semitským jazykem, tedy například hebrejsky či arabsky. Vzhledem k historickému vývoji pojmu antisemitismus, který se od počátku vztahoval výlučně k Židům, tak mohou být paradoxně za antisemity označeni i Arabové, byť jsou sami Semité.

Policie zatkla Thunbergovou při protestu na Eurovizi

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám