Hlavní obsah

Google vypnul youtubový kanál Slováka Bombice, obviněného z extremismu

Daniel Bombic, známý na sociálních sítích jako Danny Kollár, přišel o téměř 80 tisíc odběratelů, když mu společnost Google vlastnící YouTube zrušila jeho kanál. Na Bombice je vydán mezinárodní zatykač, protože na Slovensku čelí obvinění z extremismu, nebezpečného pronásledování, pomluvu a nebezpečné elektronické obtěžování.

Foto: Ministerstvo vnitra SR

Daniel Bombic

Článek

Na zrušení svého kanálu Bombic reagoval prohlášením, že za tím stojí „globalisté a protizákonná cenzura“. Zrušení kanálu přirovnal dokonce k nedávnému atentátu na premiéra Roberta Fica. „Pokud neumějí argumentovat, tak vás sestřelí. Stalo se to Robertu Ficovi, stalo se to i mně,“ reagoval Bombic.

Dvaačtyřicetiletý Bombic žije dlouhodobě v Londýně a britské orgány rozhodují o jeho vydání na Slovensko. Na zrušení jeho kanálu upozornila facebooková stránka Na druhém břehu • Slovensko & dezinformace. „Bombic tak přišel o zdroj příjmů, protože od věrných fans vybíral členské příspěvky,“ upozornila stránka. Podle pravidel YouTube si Bombic nemůže založit nový kanál. Společnost Meta, provozovatel Facebooku a Instagramu, zařadila už dříve Bombice na interní seznam nebezpečných jednotlivců a organizací šířících nenávist. Bombic je však aktivní na dalších sociálních sítích.

Vládní strany půjdou v odplatě za Fica ještě tvrději proti oponentům, říká expert na extremismus

Domácí

Společnost Google deníku Sme v pondělí potvrdila, že Bombicův kanál smazala „kvůli porušení zásad YouTube“. Konkrétní přestupek však nespecifikovala.

List upozorňuje, že Bombic v době pandemie covidu-19 útočil na policisty, zdravotníky a novináře a zveřejňoval jejich osobní údaje. „Na komunikační platformě Telegram propaguje množství konspiračních teorií, například o pádu Dvojčat, přistání na Měsíci, a dokonce o tom, že dinosauři neexistovali,“ píše list. Deník Sme zveřejnil před časem také starší záběry, kde Bombic hajloval a obnažoval se na ulici.

Deník Sme upozornil, že hostem Bombicova kanálu byli například také expremiér Vladimír Mečiar, současný ministr obrany Robert Kaliňák (Směr), ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a místopředseda Směru Erik Kaliňák.

Nejčastější dezinformace před eurovolbami? Brouci, Ursula i Hitler

Eurovolby
Související témata:

Výběr článků

Načítám