Hlavní obsah

Gašpar nechal vyvést z jednacího sálu poslance kvůli kritickému nápisu na tričku

Poprvé v historii slovenského parlamentarismu dal předsedající vyvést poslance z jednacího sálu policejní ochrankou za porušení jednacího řádu. Poslanec hnutí Slovensko Michal Šipoš měl na sobě tričko s nápisem Zvýšili sobě platy, lidem daně.

Vyvedení Michala Šipoše z parlamentuVideo: Facebook/ Igor Matovič

Článek

Schůzi parlamentu předsedal v té chvíli Tibor Gašpar z nejsilnější vládní strany Směr premiéra Roberta Fica. Gašpar upozornil poslance, že svým oblečením porušuje jednací řád, a požádal ho, aby si na tričko oblékl alespoň sako. Když to poslanec odmítl, Gašpar nechal poté vypnout vysílací okruh a dal vyprázdnit prostory pro veřejnost, kde se zdržují také zástupci médií. „Přišlo tam asi pět nebo šest policistů a rozhodli se použít sílu. Řekl jsem jim, že vím, že oni za to nemohou,“ uvedl Šipoš ve zveřejněném videu. S policisty odešel dobrovolně.

Poslanec hnutí Slovensko expremiéra Igora Matoviče pak upozornil, že v plénu nedostal možnost vystoupit v rozpravě k vládnímu návrhu konsolidačního balíku. „Chtěl jsem říct pravdu a argumenty, jak jdou okrást lidi na Slovensku, tak proti mně použili sílu,“ řekl Šipoš novinářům.

Matovič argumentoval, že v jednacím řádu slovenského parlamentu nikde není uvedeno, že poslanec nesmí mít na sobě tričko. „Je tam napsáno, že do jednacího sálu nemůžete vnášet propagační materiály. Nejsmutnější je, že soudcem byl dnes ten, kdo vydal policejní sbor mafii a kdo je přímo zodpovědný za smrt Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové,“ řekl Matovič. Gašpar byl policejním ředitelem a z funkce odstoupil v roce 2018 po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Slovensko musí šetřit, Ficova vláda zvyšuje DPH i daně

Evropa

Podle Matoviče je nápisem Zvýšili sobě platy, lidem daně popsána celá vládní konsolidace. „Vrátila se doba, kdy lidé budou trestáni za to, že mluví pravdu,“ dodal předseda hnutí Slovensko.

Slovenská vláda kvůli špatnému stavu veřejných financí nyní v zemi výrazně zvyšuje daně

Poslankyně, kterou vykázali z jednání kvůli nálepkám na počítači, se obrátí na soud kvůli šikaně

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám