Hlavní obsah

Gabčíkovo pomohlo Bratislavě odvrátit povodeň

Aktualizováno

Povodňové riziko se v Bratislavě podařilo snížit tím, že vodní dílo Gabčíkovo zapojilo od úterý do provozu všech osm turbín a zvýšilo průtok vody. Hlavní město Slovenska tak přežilo středeční kulminaci Dunaje bez větších škod.

Vysoká hladina Dunaje v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Novinky

Článek

Hladina Dunaje dosáhla v Bratislavě 752 centimetrů, přičemž normální je hladina 330, respektive 400 centimetrů.

„Nedochází tak k žádné desetileté ani stoleté vlně,“ zdůraznil ministr životního prostředí Tomáš Taraba (nominant Slovenské národní strany) na tiskové konferenci na úřadě vlády.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Mobilní zátarasy pod hradem Děvín

Taraba připomněl, že Gabčíkovo před přílivovou vlnou ochránilo i Maďarsko. Podle Taraby na zapojení všech osmi turbín Gabčíkova vydělá Slovensko do příštího pondělí na výrobě elektrické energie extra profit ve výši asi 12 milionů eur (296 milionů korun).

Mobilní zátarasy

Pod hradem Děvín postavili vodohospodáři mobilní zátarasy, aby nedošlo k větším škodám. Voda Dunaje a Moravy se zde dostala až na nábřeží pod hradem, obyvatele městské části Děvín ale nijak neohrožuje. Hladina Dunaje je zde deset centimetrů pod druhým stupněm povodňové aktivity a dál už růst podle meteorologů nebude.

V Bratislavě na pravém břehu Dunaje bylo uzavřeno parkoviště na Tyršově nábřeží, které chrání pytle s pískem. Částečně je zaplaveno nábřeží u nákupního střediska Eurovea na levém břehu řeky.

Dunaj v Bratislavě rychle stoupá, kulminovat má ve čtvrtek

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám