Hlavní obsah

Francouzský palác představil novou vládu

Francouzský prezidentský palác v sobotu, více než dva měsíce po předčasných parlamentních volbách, představil novou středopravou vládu. Informují o tom agentury. Svoji dosavadní funkci si z klíčových ministrů udržel ministr obrany Sébastien Lecornu, který v uplynulých letech dohlížel na modernizaci francouzské armády i organizaci vojenské pomoci Ruskem napadené Ukrajině.

Foto: Stephane De Sakutin, Reuters

Nově jmenovaný premiér Michel Barnier, 5. září 2024

Článek

Agentura DPA píše, že není jasné, zda končí politická krize, kterou Francie zažívá od začátku léta. Není také jisté, jak dlouho se vláda, kterou premiér Michel Barnier sestavoval přes dva týdny během komplikovaných vyjednávání, udrží. Předčasné parlamentní volby v červenci sice vyhrálo uskupení levicových stran, ale v nové vládě zasedli hlavně politici z Macronovy centristického uskupení a konzervativní Republikáni. Levici v ní nepřipadla žádná významnější role. Vládě, která má 39 členů, tak hrozí, že jí nedůvěru vysloví levice i krajní pravice.

Resort diplomacie nově povede Jean-Noël Barrot, který byl v předchozí vládě státním tajemníkem pro evropské záležitosti. Hospodářství a finance má na starosti poslanec Národního shromáždění Antoine Armand a ministerstvo vnitra vede republikánský senátor Bruno Retailleau. Jediným ministrem z levicového tábora je nový ministr spravedlnosti, někdejší socialista Didier Migaud, který se již stáhl z aktivní politiky a je širší veřejnosti neznámý, poznamenala agentura AFP.

Desetitisíce lidí napříč Francií protestovaly proti jmenování Barniera premiérem

Zahraniční

Emmanuel Macron, který uvrhl zemi do nejistoty, když po porážce v eurovolbách nečekaně vypsal 9. června předčasné parlamentní volby, schválil nový vládní tým dnes po posledních jednáních, dodala AFP.

Proti nové vládě ještě před oznámením jejího složení protestovaly v sobotu na různých místech Francie desetitisíce lidí, kteří jsou zklamaní z toho, že nový kabinet neodráží výsledky voleb.

Šéf krajně levicové strany Nepodrobená Francie (LFI) Jean-Luc Mélenchon ihned po jmenování kabinetu prohlásil, že je třeba „se ho zbavit co nejdříve“. Stejně tak předseda krajně pravicového Národní sdružení (RN) Jordan Bardella prohlásil, že nová vláda je „příznakem návratu macronismu“ a „nemá žádnou budoucnost“. Barnierova vláda přitom závisí na hlasech RN.

Barnier by měl přednést programové prohlášení své vlády 1. října. Již nyní je však jasné, že první klíčovou zkouškou bude schvalování rozpočtu pro příští rok v době, kdy roste již tak velký rozpočtový deficit a Paříži hrozí postih Evropské unie.

Bardella dal dříve najevo, že je ochoten s vládou v tomto směru spolupracovat. Ale vyhradil si, že toleranci vůči vládě může ukončit, pokud s ní nebude souhlasit v otázkách, jako je migrace či bezpečnost.

Nejvíce mandátů získala ve francouzských volbách levicová Nová lidová fronta

Volby

Výběr článků

Načítám