Článek
S tímto oznámením přišlo podle listu Le Monde francouzské ministerstvo zemědělství. „Cíl splněn. Obsah soli v běžných chlebech, jako je bageta, se od roku 2015 snížil o více než dvacet procent,“ stojí v prohlášení ministerstva s tím, že „tyto dobré výsledky je nyní nutné rozšířit na všechny druhy pečiva“.
Francouzští pekaři a prodejci pečiva sami na loňském zemědělském veletrhu ve Versailles slíbili, že do roku 2025 sníží obsah soli ve všech kategoriích pečiva o desetinu.
Rovněž vlády členských států Světové zdravotnické organizace (WHO) včetně Francie, se zavázaly omezovat příjem soli u obyvatelstva. „Příjem soli méně než pět gramů denně u dospělých pomáhá snižovat krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a infarktu myokardu,“ stojí v prohlášení WHO.
Francie tento závěr promítla i do své bagety, která se stala jedním z národních symbolů a loni byla zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO.