Hlavní obsah

Další komplikace. Francie řeší sabotáž optických sítí

Aktualizováno

Šest francouzských departementů zasáhla v noci na pondělí sabotáž, při které prozatím neznámí pachatelé poškodili optické sítě několika francouzských operátorů, jako jsou Free nebo SFR. Informuje o tom list Le Parisien, podle něhož jsou poškozeny departmenty Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse a Drôme. Paříž, ve které až do 11. srpna probíhají letní olympijské hry, nebyla zasažena.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Francouzský list Le Parisien uvedl, že neznámí pachatelé v šesti departmentech přeřezali kabely v elektrických rozvodných skříních několika společností. Sabotáž se ale podle jeho zdrojů dotkla spíše pevných než mobilních linek. Organizace olympijských her ovšem nebyla nijak ovlivněna.

Přerušení optické sítě potvrdil například šéf operátora Netalis Nicolas Guillaume. „Spoje fungují přes záložní trasu. Odezva sítě ale bude po několik hodin vyšší,“ uvedl podle listu Le Monde.

Guillaume dále uvedl, že operátor Netalis zaznamenal dopady sabotáže ve městech Montpellier a Marseille nebo na trasách Lyon-Paříž a Paříž-Štrasburg. Sabotáže tedy byly koordinovány na několika místech, konstatuje Le Parisien.

Po zuby ozbrojená Paříž vítá návštěvníky olympiády

Zahraniční

K noční sabotáži se vyjádřil také operátor Free, který potvrdil, že nejen jeho síť je v těchto departmentech skutečně zasažena. „Naše síť zaznamenává velké zpomalení od 02:15 hodin. Všechny naše služby jsou dostupné, i když jejich kvalita se mohla zhoršit,“ uvedl operátor v prohlášení.

Podle serveru Downdetector, který monitoruje výpadky služeb, byli zasaženi také operátoři Orange nebo Bouygues.

Francouzská státní tajemnice pro digitální ekonomiku Marina Ferrariová sabotáž odsoudila a označila ji za „zbabělé a nezodpovědné“ činy.

„Obranné centrum elektronických komunikací pod mým dohledem spolupracuje s operátory, dokud nebudou komunikace a služby plně obnoveny,“ uvedla na síti X.

I když se podle dosavadních informací nejedná o závažný problém, v kontextu pátečních sabotáží francouzských železnic vyvolává poškození optických kabelů obavy, že se další podobné akce mohou opakovat.

Páteční sabotáž

Pondělní incident se totiž odehrál jen tři dny poté, co kdosi poškodil železniční zařízení, což způsobilo vážné dopravní komplikace před zahájením letních olympijských her. Podle úřadů by za těmito činy mohli stát krajně levicoví aktivisté.

Ministr vnitra Gérald Darmanin v pondělí ráno v televizi France 2 v souvislosti s pátkem prohlásil, že vyšetřování „postupuje velmi dobře, najdeme ty, kteří to udělali“. Policie identifikovala „řadu profilů lidí, kteří mohli tuto sabotáž provést“, řekl a poukázal na to, že tento modus operandi je známý u krajní levice.

Francie ze žhářských útoků na železnici podezírá krajně levicové extremisty

Evropa

Výběr článků

Načítám