Hlavní obsah

Francii může čekat menšinová či úřednická vláda, nové volby nejdřív za rok

Předčasné volby, které měly podle prezidenta Emmanuela Macrona situaci ve Francii vyjasnit, přinesly „velkou neznámou“ píše list Le Parisien. Vzhledem k tomu, že žádný z politických subjektů nezískal většinu 289 hlasů v 577členném Národním shromáždění, ani jeden ze tří politických bloků není schopen vládnout sám.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Premiér Gabriel Attal v souvislosti s výsledky předčasných parlamentních voleb oznámil svou demisi

Článek

Francie je demokracií prezidentskou, kde mívá hlavní slovo hlava státu a má oporu ve většině v parlamentu. Kultura kompromisů či dohod na jednotlivých normách není ve Francii příliš zakořeněná, píše list Le Parisien.

Jisté zatím je pouze datum prvního zasedání nových poslanců. To ústava stanovuje na druhý čtvrtek po volbách, v tomto případě je to 18. července. Nikde však není dáno, jak rychle musí prezident jmenovat nového premiéra a jeho vládu. Premiér Gabriel Attal oznámil, že podá demisi, ale prezident Emmanuel Macron se ke konci vlády ani jmenování té nové zatím nevyjádřil.

Macrona čekají těžké časy, shodují se politologové

Volby

Komentátoři zpravodajské televize BFM TV během noci na pondělí žertovali, že by Macron mohl Francouzům dopřát klidné léto a novou vládu jmenovat až po olympijských hrách, které letos hostí Paříž.

Pokud se žádné strany či bloky nedohodnou na trvalé a stabilní koalici, která by měla většinu, hrozí zablokování fungování státních institucí, píše list Le Monde. Řešením může být sestavení „vlády národní jednoty“ napříč stranickým spektrem. Další variantou je úřednická vláda z nadstranických odborníků. Třetí variantou je menšinová vláda, která by pro každý projekt hledala podporu podobně jako ta dosavadní.

Naše vítězství je pouze odložené, tvrdí Le Penová

Volby

Vítěz parlamentních voleb levicová Nová lidová fronta se hlasitě dere k moci. Její hlavní tvář Jean-Luc Mélenchon tvrdí, že Macron „má povinnost vyzvat Novou lidovou frontu, aby vládla“. „Žádný úskok, dohoda nebo kombinace by nebyly přijatelné. Premiér musí odejít,“ hřímal v neděli večer Mélenchon.

Skutečnost, že vláda nezíská většinu, ještě neznamená, že nemůže vládnout, poznamenávají komentátoři. Pro její setrvání u moci stačí, že v Národním shromáždění neexistuje většina, která by tuto vládu chtěla svrhnout. Vítězný levicový blok odmítá vládní spolupráci s centristickým Macronovým blokem, ale obě skupiny se shodnou na neochotě nechat vládnout krajně pravicové Národní sdružení (RN).

Tlak na sestavení vlády také posiluje skutečnost, že po předčasných volbách prezident může parlament opět rozpustit nejdřív za rok.

Nejvíce mandátů získala ve francouzských volbách levicová Nová lidová fronta

Volby
Související témata:

Výběr článků

Načítám