Hlavní obsah

Francie před olympiádou odváží z Paříže bezdomovce-migranty

Francouzské úřady autobusy odvážejí tisíce migrantů bez domova a posílají je těsně před startem olympijských her, jež začnou tento týden, pryč z Paříže. Informoval o tom americký list The New York Times (NYT), podle něhož Francie slíbila migrantům ubytování, ale mnozí z nich skončili na ulici daleko od Paříže nebo byli dokonce označeni za osoby, které mají být deportovány.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v autobusech směřujících mimo Paříž

Článek

„Vyhnali nás kvůli olympijským hrám,“ sdělil americkému listu Muhamad Ibrahim z Čadu, kterého úřady vystěhovaly z opuštěné cementárny poblíž olympijské vesnice. Autobus jej následně odvezl zhruba dvě hodiny jihozápadně od Paříže do města poblíž Orléansu.

„Dají vám náhodnou jízdenku. Když je to jízdenka do Orléansu, jedete do Orléansu,“ popsal zase Oumar Alamine ze Středoafrické republiky, kterého úřady autobusem do Orléansu odvezly.

NYT dále napsal, že se francouzské úřady odmítly k cílenému vystěhovávání před olympijskými hrami vyjádřit. Uvedly však, že se jedná o dobrovolný program, který má vyřešit akutní nedostatek ubytování v Paříži.

Zopakujeme Mnichov 1972, hrozí izraelským sportovcům v Paříži

Evropa

Americký list se však dostal k e-mailu, v němž jeden nejmenovaný vládní úředník zabývající se bytovou problematikou uvedl, že cílem je „identifikovat lidi na ulici v lokalitách poblíž olympijských sportovišť“ a přestěhovat je ještě před začátkem her. Srdcem olympijských her je Seine-Saint-Denis, kde zhruba každý třetí obyvatel je přistěhovalec, podotkl NYT.

Dobrovolný program

Policie loni zvýšila počet zátahů na tábory bezdomovců a opuštěné budovy v Paříži. Ve spolupráci s městskými úředníky lidi vystěhovala a řekla, že jim pomůže s přestěhováním.

„Slíbili nám bydlení a sociální pomoc,“ uvedl Súdánec Jussuf Ahmed, který pracuje na letišti Charlese de Gaulla, kde uklízí letadla.

Mnozí z přestěhovaných však vůbec netušili, že vládní program má i další cíl: prověřit migranty a potenciálně je v budoucnu deportovat. Tento program přitom funguje už dlouhá léta.

Několik lidí nezávisle na sobě NYT sdělilo, že neměli jinou možnost než do autobusů nastoupit. „Přišli policisté. Obklopili nás,“ uvedl Alamine ze Středoafrické republiky.

Týdny v azylových domech

Po příjezdu do nových měst žijí bezdomovci převezení z Paříže až tři týdny v azylových domech a jsou úřady prověřováni, zda mají nárok na azyl. Ti, kteří splní podmínky, mohou získat ubytování dlouhodobě, zatímco budou čekat na vyřízení žádosti o azyl. Asi 60 procent z nich ale dlouhodobé bydlení nedostane.

Francie se po volbách nehroutí, ale nic hezkého ji nečeká

Hlas na poušti

Několik oslovených již dostalo příkaz k deportaci, a proto někteří právníci vyzývají migranty, aby nenastupovali do autobusů a raději zůstali na ulici. „Je to předstupeň k deportaci,“ uvedl právník Emmanuel Pereira, který má kancelář nedaleko Paříže.

Azylový dům v Orléans

Deník NYT navštívil azylový dům u města Orléans, který se nachází v třípatrovém hotelu. Když redaktoři dorazili, nenašli ani zaměstnance, ani sociální pracovníky. „Pokoje jsou malé, se dvěma jednolůžky vedle sebe,“ popsal deník ubytování pro migranty.

„Přijeli jsme a nic tam nebylo. Lhali nám, aby nás dostali do autobusu,“ uvedl Ahmed ze Súdánu s tím, že po několika týdnech v Orléansu jim řekli, aby azylový dům opustili s tím, že je žádné další zařízení kvůli kapacitě nemůže ubytovat. Skončili tak znovu na ulici.

Ahmed se znovu vrátil do Paříže, aby si zachoval práci na letišti. Budova, kde bydlel, byla nyní obklopena ochrankou. Našel si tedy jinou opuštěnou budovu, kde bude bydlet.

Alamine a Ibrahim ovšem u Orléansu zůstali a denně chodí do města, kde se snaží získat práci. Klíče od jejich pokoje v azylovém domě už nefungují, a tak se dovnitř vloupali oknem a stali se z nich opět squatteři, kterými byli i v Paříži.

Vystěhovávání z Paříže

Podle Christopha Noëla du Payrata, vysoce postaveného vládního úředníka v Paříži, policie a soudy za poslední rok vystěhovaly po celém městě zhruba pět tisíc lidí, většinou svobodných mužů. Městští úředníci je vyzývají, aby nastoupili do autobusů jedoucích do měst, jako je Lyon nebo Marseille.

NYT uvedl, že v Paříži a jejím okolí žije zhruba sto tisíc bezdomovců, což je polovina všech bezdomovců v zemi. Ve Francii navíc není dostatek míst pro jejich ubytování.

Část Francouzů začala v obavách z nové vlády převádět peníze do ciziny

Ekonomika

Výběr článků

Načítám