Hlavní obsah

Francie chce okamžitě pozvat Ukrajinu do NATO

Francouzský ministr zahraničí Jean-Noel Barrot prohlásil, že Francie je otevřená okamžitému pozvání Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž to Barrot řekl v sobotu na setkání se svým ukrajinským protějškem Andrijem Sybihou v Kyjevě.

Foto: Profimedia.cz

Šéf francouzské diplomacie Jean-Noel Barrot

Článek

Barrot se takto vyjádřil ohledně ukrajinského Vítězného plánu, v jehož rámci chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostat pozvánku do NATO. Francouzský šéf diplomacie podle agentury Reuters uvedl, že Francie je otevřená „okamžitému pozvání Ukrajiny do NATO“.

„Pokud jde o pozvání Ukrajiny do NATO, jsme tomu otevřeni a je to diskuze, kterou vedeme s našimi partnery,“ prohlásil dále v Kyjevě Barrot.

Zelenskyj už dříve uvedl, že jeho plán vítězství podporuje většina lídrů Evropské unie. „K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu,“ řekl prezident na tiskové konferenci v Bruselu, která proběhla ve čtvrtek.

Ne každý jeho plán ale kvituje. Jedním z kritiků je například slovenský premiér Robert Fico, který tvrdí, že Zelenského plán by mohl vyvolat třetí světovou válku a že vstup Ukrajiny do NATO nepodporuje.

Zelenskyj: Můj plán vítězství podporuje většina lídrů EU

Evropa

„Patřím do té části slovenské politické reprezentace, která pokud bude mít možnost, tak na vnitrostátní úrovni nebude souhlasit s členstvím Ukrajiny v NATO,“ řekl Fico podle slovenské agentury TASR.

Francouzský ministr zahraničí se v Kyjevě vyjádřil také k možnému nasazení severokorejských vojáků ve službách Ruské federace ve válce proti Ukrajině. Podle Barrota by zapojení vojáků KLDR znamenalo „vážnou eskalaci války“, s těmito slovy se podle agentury Reuters ztotožnil i jeho protějšek Sybiha.

Severokorejští vojáci fasují ruskou výstroj, uvedli Ukrajinci a zveřejnili video

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám