Hlavní obsah

Finsko a Švédsko kvůli Orbánovi bojkotují ministerská zasedání EU

Finsko a Švédsko se ve středu večer dohodly na společném bojkotu ministerských zasedání v rámci EU pořádaných v červenci Maďarskem. Informuje o tom finský list Helsingin Sanomat, podle něhož se jedná o reakci na cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy.

Foto: Profimedia.cz

Ministerští předsedové Finska a Švédska Petteri Orpo a Ulf Kristersson

Článek

Bojkot se bude týkat dohromady čtyř zasedání, která Maďarsko jakožto předsednická země EU uspořádá v červenci, píše finský list. Obě země tak nebudou mít své zástupce na současně probíhajícím zasedání ministrů životního prostředí. Příští týden se také nebudou účastnit zasedání ministrů energetiky a týden poté ministrů spravedlnosti a zdravotnictví.

Helsingin Sanomat uvedl, že se na bojkotu dohodli ve středu večer premiéři obou zemí, za Finsko Petteri Orpo a za Švédsko Ulf Kristersson. Jedná se o společnou reakci na „mírovou cestu“ maďarského premiéra Orbána do Moskvy, kterou navštívil minulý týden.

Bojkot přitom zvažují i další země, které list nespecifikoval. Nezahrnuje ovšem Radu pro zahraniční věci (FAC), která podle mluvčího české diplomacie Daniela Drakea není bojkotem dotčena.

Orbán v Pekingu ujišťoval, že podporuje čínský mírový plán pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Drake ovšem Novinkám sdělil, že ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zvažuje, že by se kvůli Orbánovi neúčastnil Gymnichu, tedy neformálního setkání ministrů zahraničí států Evropské unie, který se koná koncem srpna. „Pan ministr se ještě rozhodne,“ uvedl Drake.

Novinky oslovily také tiskovou mluvčí úřadu vlády ČR Lucii Ješátkovou. „Budeme se vždy rozhodovat tak, abychom co nejlépe obhájili vlastní zájmy,“ sdělila Novinkám na dotaz, zda se premiér Petr Fiala přidá k bojkotu.

Orbánova cesta do Moskvy vyvolala na evropské scéně řadu kritických reakcí. Šéf diplomacie EU Josep Borrell zdůraznil, že Orbán se vydal na bilaterální návštěvu na vlastní pěst, nikoli v rámci mandátu EU. Šéf NATO Jens Stoltenberg zase prohlásil, že Orbán v Moskvě nijak nereprezentoval alianci. Právníci EU navíc uvedli, že Orbán do Moskvy cestoval proti smlouvám Evropské unie.

Orbánova cesta do Moskvy byla v rozporu se smlouvami EU

Evropa

Výběr článků

Načítám