Hlavní obsah

Fiktivní zpráva z roku 2028 o útoku Ruska na Slovensko namíchla Ficovu vládu

Jde o fiktivní zprávy, což nijak nezakrývají, i tak ale dokázaly namíchnout slovenskou vládu. Slovenský žurnalista Tomáš Forró oslovil několik špičkových analytiků a novinářů, aby popsali fiktivní události po pádu Ukrajiny a útoku Ruska na Slovensko. Jejich texty obsahuje samizdat Podzemní kurýr, který se tváří, jako by šlo o noviny z roku 2028. Slovenská vláda to označila za „zvrácenou propagandu“.

Foto: Foto Tomáš Forró

Podzemní kurýr

Článek

Fiktivní týdeník poukazuje nejen na hrozbu z Východu, ale přibližuje také možnost, že se Slovensko ocitne v izolaci, bez spojenců, vystavené napospas agresivnímu impériu. V narážce na kurz vlády Roberta Fica se snaží upozornit na to, „jakou pastí je zpochybňování svobody, demokracie a evropské soudržnosti“.

„Cílem této iniciativy není šířit strach a paniku, ale klidně a střízlivě upozorňovat na velmi konkrétní hrozby, jaké čelí naše země a celý region uprostřed největšího konfliktu od druhé světové války,“ konstatovali autoři projektu.

„Ruský útok na Ukrajinu se pro nás všechny stal mementem, že bezpečnost evropského kontinentu je pouze zdánlivá,“ dodali s připomínkou ruské invaze, jež trvá už více než dva roky.

Polovina Slováků se obává, že vláda po atentátu na Fica omezí demokracii

Evropa
Foto: Statlab.sk

Fiktivní týdeník

Podzemní kurýr se tváří, že vychází v roce 2028, aby věrně odrážel situaci v zemi, která už před ruským útokem zažívala autoritářskou vládu, oslabování demokratických mechanismů, ničení svobodných médií a pochmurnou realitu úpadku.

Připomíná samizdaty z období komunistické diktatury - má amatérské vzezření a obsahuje i množství tiskových chyb.

Foto: Foto Tomáš Forró

Titulní stránka

Podzemní kurýr, který nyní vyšel poprvé, by měl pokračovat i dál. Další číslo se má zabývat situací dva měsíce po invazi a situací Slovenska pod ruskou okupací - jak padla Bratislava, jak probíhá snaha ruských orgánů podřídit si celou společnost, i to, jak občané nevzdávají boj za svobodu.

Fiktivní zprávy z 21. září 2028

Premiér Mstislav na tiskové konferenci odmítl tvrzení, že na Slovensku se nachází vysocí generálové ruské armády společně se stovkami ozbrojených příslušníků ruských speciálních jednotek. Podal trestní oznámení na neznámého pachatele za šíření dezinformací s cílem rozvratu republiky.

Obviněných bylo 600 osob z řad novinářů a politických aktivistů, z nichž většina byla v tzv. bleskovém soudním řízení bez řádné možnosti obrany odsouzena k trestům odnětí svobody na 7 až 10 let.

Zvrácená propaganda

Úřad vlády Slovenské republiky označil projekt za „zvrácenou propagandu“, která překročila všechny hranice slušnosti a zodpovědnosti.

„Je neakceptovatelné, aby v naší zemi někdo zneužíval strach a zaséval semínka paniky mezi našimi občany. V situaci, kdy na našich hranicích zuří válečný konflikt a radikalizace prostřednictvím sociálních sítí vytváří atentátníky a extremisty, je více než kdykoli předtím potřebná jednota a vzájemný respekt,“ reagoval úřad.

Reagoval, že Podzemní kurýr zastrašuje obyvatele vystoupením Slovenska z NATO, absurdními scénáři o válce, policejním teroru, útoku Ruska na Slovensko a zabrání území Slovenska maďarskými separatisty. Fiktivní zprávy odsoudil jako dezinformace, které mají destabilizovat slovenskou společnost.

Ficův úřad v závěru svého prohlášení zdůraznil, že Slovenská republika byla a bude podporovatelem míru. „Stojíme pevně za názorem, že pouze mírová jednání zastaví nesmyslné zabíjení a utrpení. Odsuzujeme pokusy šířit strach, chaos a zastrašování,“ dodal Úřad vlády Slovenské republiky.

To je cesta do pekel, komentuje slovenský web Ficova slova o dalším atentátu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám