Hlavní obsah

Ficův Směr už by volby na Slovensku nevyhrál. Po zvýšení daní mu výrazně klesly preference

První průzkum veřejného mínění na Slovensku od schválení konsolidačního balíčku ukazuje pokles popularity strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Podle šetření agentury NMS Market Research pro deník Sme by na začátku října volby vyhrálo Progresivní Slovensko Michala Šimečky se ziskem 24,4 procenta.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Michal Šimečka, předseda Progresivního Slovenska, které by nyní podle průzkumu vyhrálo volby.

Článek

Ficův Směr by skončil na druhém místě se ziskem 20,5 procenta, což je ve srovnání se zářijovým průzkumem pokles o 3,4 procenta.

Současný kabinet prosadil, že základní sazba daně z přidané hodnoty (DPH) se v příštím roce zvýší ze současných 20 na 23 procent. Zároveň zavádí daň z bankovních převodů.

Vládní straně Hlas-sociální demokracie by dalo svůj hlas 12 procent Slováků. Další člen koalice Slovenská národní strana by se podle průzkumu vůbec nedostala do parlamentu, získala by jen 2,9 procenta hlasů.

Mimoparlamentní hnutí Republika by volilo 7,4 procenta respondentů. Do parlamentu by se dostalo také Křesťanskodemokratické hnutí KDH (6,9 %), strana Svoboda a Solidarita SaS (6,2 %), strana Demokraté a hnutí Slovensko (shodně 5,1%).

Rada pro rozpočtovou zodpovědnost upozornila, že vládní konsolidační balíček připraví v příštím roce každou slovenskou rodinu v průměru o 270 eur (6800 korun). Opozice kritizovala vládu, že upřednostnila zvyšování daní, místo aby hledala úspory ve státním aparátu.

DPH na Slovensku vzroste na 23 procent, odhlasovali poslanci

Evropa

Výběr článků

Načítám