Hlavní obsah

Směr vyzývá ke smíření a zároveň opět útočí

Aktualizováno

Místopředseda parlamentu a místopředseda strany Směr-sociální demokracie Ľuboš Blaha v úterý řekl, že tato nejsilnější vládní strana chce po atentátu na premiéra Roberta Fica vyslat signál smíření. „Měli bychom se shodnout v tom, že odsuzujeme násilí a politické násilí. Tento čin byl politicky motivován a pachatele někdo vyhecoval,“ řekl Blaha.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Podporovatelé Roberta Fica před banskobystrickou nemocnicí, 18. května 2024

Článek

Slovenská společnost je podle Blahy zraněná, když atentátem na Fica došlo k útoku na slovenskou demokracii a slovenskou státnost. „Robert Fico je čtyřnásobný premiér, největší osobnost novodobé historie z hlediska politiky. Čím si to zasloužil? Tím, že měl jiný názor. To musíme odmítnout, kvůli názorům se nesmíme nenávidět,“ zdůraznil Blaha.

Odmítl obviňování oběti, jako kdyby Směr mohl za to, že Robert Fico téměř zemřel. „Tento nenávistný trestný čin byl motivován politickou nenávistí, která odněkud pramenila,“ dodal Blaha. „Robert Fico podával ruce občanům a dostal čtyři výstřely,“ konstatoval místopředseda parlamentu.

Na tiskové konferenci měli všichni členové Směru na klopě saka odznak s nápisem Za Fica Za Slovensko. Připomínalo to odznaky, které nosili Slováci po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka s nápisem AllForJan v roce 2018.

Stav premiéra Fica je podle nemocnice stabilní. Je při vědomí a komunikuje. V úterý ráno ministerský předseda podstoupil kontrolní CT vyšetření dutiny břišní. Současně lékaři uskutečňují další úkony, které mají zlepšit jeho zdravotní stav, uvedlo lékařské konzílium.

Kaliňák o výjimečném stavu

Šéf premiérových poradců Erik Kaliňák upozornil, že Juraj Cintula byl v minulosti pacifista. „Vzal do rukou zbraň a spáchal atentát, protože uvěřil, že činí dobro, že je v právu. Své přesvědčení založil na argumentech opozice a médií,“ konstatoval Kaliňák.

Ficův stav se zlepšuje, uvedli lékaři

Evropa

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák zdůraznil, aby si nikdo nepletl smíření se slepotou. „Bylo by jednoduché, abychom den po atentátu zavedli výjimečný stav a okamžitě začali dělat velké represe. Všichni víte, že všechny tyto nástroje máme v rukou a všechny skutečnosti jsou k tomu naplněny,“ konstatoval Kaliňák.

„Nemylte si to se slabostí. Neudělali jsme to, protože si vážíme demokratického rámce Slovenské republiky a my chceme demokracii zachránit. Proto nechceme nástroje tohoto typu použít,“ dodal vicepremiér.

Podle Kaliňáka chce Směr mluvit o tom, co dovedlo Slovensko do tohoto stavu, chce to řešit a chce se pohnout dál. „Nemůžeme nespravedlnost zakrývat další nespravedlností, že budeme omezovat lidská práva a budeme lidi omezovat v tom, aby mohli svobodně říkat svůj názor,“ konstatoval vicepremiér.

Výzva parlamentu

Slovenský parlament v úterý hlasy všech přítomných schválil usnesení, v němž vyzval všechny politické strany, média a nevládní organizace, aby respektovaly výsledky loňských parlamentních voleb a nešířily nenávist vůči legitimní demokratické vládě Slovenské republiky, protože výsledkem mohou být i takovéto nenávistné trestné činy.

Národní rada Slovenské republiky (NRSR) usnesením konstatovala, že se zděšením a hlubokým zneklidněním přijala zprávu o atentátu na předsedu vlády Slovenské republiky Roberta Fica, který byl zjevně spáchán z politických motivů a zaslouží si co nejostřejší odsouzení. „Principiálně odmítáme násilí, obzvláště násilí, které atentátník zjevně spáchal pouze proto, že má jiný politický postoj, než jaký prezentuje vláda SR,“ uvádí se v usnesení.

NRSR apeluje na všechny politické subjekty, na média i nevládní sektor, aby zmírňovaly napětí ve společnosti, přestaly s nenávistnou rétorikou a přispěly ke společenskému smíru, stabilitě a klidu na Slovensku. „Lidé nesmějí být terčem nenávisti kvůli svým politickým názorům, protože pluralita, diverzita a respekt k jinému názoru jsou základem každé svobodné a demokratické společnosti,“ zdůraznil parlament.

Práce novinářů má být založena na faktech, nikoliv na šíření nenávisti. Parlament by měl povzbudit vládu, aby přijala adekvátní bezpečnostní opatření, které do budoucna zabrání dalším násilným politickým útokům na ústavní činitele a občany Slovenské republiky.

Vzájemně se hecovali. Policie pracuje i s verzí, že útočník na Fica nebyl osamělý vlk

Evropa

Výběr článků

Načítám