Hlavní obsah

Fico vulgárně vysvětloval, proč je nutné zvýšit daně

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico se v úterý sešel s opozičními lídry. Vysvětloval jim, proč je nutné přijmout konsolidační balíček, který zvýší daně i DPH. Veřejné finance jsou podle něj v takovém stavu, že se nyní musí celá společnost poskládat a „uklidit bordel“ po předchozích vládách. Návrh opozice, aby si vláda a poslanci snížili platy, okomentoval svým zřejmě oblíbeným rčením „prd do Stromovky“, které pronesl už letos v dubnu při hodnocení sbírky Slováků na munici pro Ukrajinu.

Foto: Facebook/Robert Fico

Robert Fico

Článek

Fico se v úterý na úřadě vlády setkal s předsedou opozičního Progresivního Slovenska (PS) Michalem Šimečkou a předsedou opozičního Křesťanskodemokratického hnutí Milanem Majerským. Opoziční strana Svoboda a solidarita pozvání premiéra nepřijala.

Opozice ostře kritizuje konsolidační balíček Ficovy vlády v hodnotě asi 2,7 miliardy eur (téměř 68 miliard korun). „Chtějí brát lidem peníze zvýšením DPH. Vyzvali jsme vládu, aby šetřila především ve svých resortech. Na tento návrh nebyla žádná reflexe,“ uvedl po jednání Šimečka.

Fico na své tiskové konferenci poté uvedl, že současná vláda zdědila veřejné finance ve špatném stavu. Předseda vlády tvrdí, že celá společnost se musí nyní poskládat, aby byl „uklizen bordel“, který po sobě zanechaly předchozí vlády. „Konsolidace musí být, protože jinak jsou veřejné finance v prdeli,“ řekl doslova Fico.

Slovensko musí šetřit, Ficova vláda zvyšuje DPH i daně

Evropa

Vůči lidem to není fér

Podle Šimečky konsolidaci veřejných financí ve vládou navrhované podobě zaplatí z 95 procent lidé a jen pět procent je na úsporách státu. „Vůči lidem to není fér,“ řekl a dodal: „Tato vláda si zvyšuje platy, dává si renty, pouští své lidi z vězení, dává si různé benefity a teď všem lidem říká, že se musí uskromnit a utáhnout si opasky, protože je těžká doba.“

Předseda Křesťanskodemokratického hnutí Majerský rovněž kritizoval, že celé utahování opasků je na občanech. Opoziční hnutí se podle něj také domnívá, že šetřit by měl především stát a neměl by zatěžovat občany.

Šimečka uvedl, že ze strany premiéra mohlo být setkání s opozičními lídry pouze politickým divadlem. Zároveň vyzval Ficovu vládu, aby přenechala moc opozici, pokud nezvládá konsolidaci veřejných financí. Navrhl také, aby se snížily platy poslanců a členů vlády. „Řekl jsem, že pak můžeme mluvit o nějakých daních. Žádná reakce nepřišla,“ prohlásil Šimečka.

Zase prd do Stromovky

„Pokud chtějí pánové z opozice zmrazit platy poslanců a členů vlády, jsme připraveni. Můžeme to udělat, ale je to prd do Stromovky. Absolutně nic to neřeší,“ komentoval to následně Fico.

Předseda vlády tvrdí, že opozice na setkání nepřišla s žádným konkrétním návrhem. „Řekli nám jen, že máme snížit platy úředníků a vládních činitelů. Tím však ušetříme jen dva miliony (eur),“ uvedl Fico. „Opozice netuší, co by dělala, kdyby byla ve vládě,“ dodal předseda vlády.

Premiér přesto poděkoval představitelům dvou opozičních stran, že pozvání na úřad vlády přijali. „Je shoda, že musíme najít 2,7 miliardy (eur) v konsolidaci. Děkuji předsedům opozičních stran, že uznali, že je to nevyhnutelnost, a uznávají, že to musíme udělat,“ řekl Fico.

Slovenská vláda chce v rámci konsolidace veřejných financí zvýšit základní sazbu DPH ze současných 20 na 23 procent. Daň na základní potraviny a léky se přitom má snížit z deseti na pět procent. Na energie a ostatní potraviny bude nová sazba daně ve výši 19 procent. Zvýší se také firemní daň z příjmu, která poroste o procento. Právnické osoby budou platit daň z finančních transakcí. Cílem vlády je dosáhnout v příštím roce deficitu ve výši 4,7 procenta HDP.

Jako prd do Stromovky. Fico se posmívá solidaritě Slováků s Ukrajinou

Evropa

Výběr článků

Načítám