Hlavní obsah

Fico ve vztahu k ukrajinskému plánu zase mluví o třetí světové válce

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) pokládá plán vítězství ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za kontroverzní a členství Kyjeva v Severoatlantické alianci nepovažuje za dobrý nápad. Fico na závěr summitu Evropské unie v Bruselu varoval před třetí světovou válkou.

Foto: Ukrainian Government Press Service, Reuters

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico na říjnové schůzce v Užhorodu

Článek

Podle agentury TASR Fico zopakoval, že podporuje členství Ukrajiny v Evropské unii. Členství Kyjeva v NATO, které je jedním z bodů Zelenského plánu vítězství, by však podle předsedy slovenské vlády mohlo vyvolat třetí světovou válku. Zelenského plán podle Fica rozděluje země, také proto k němu Evropská rada nepřijala jasný postoj. „Patřím do té části slovenské politické reprezentace, která pokud bude mít možnost, tak na vnitrostátní úrovni nebude souhlasit s členstvím Ukrajiny v NATO,“ řekl Fico.

Slovenský premiér konstatoval, že Rusko napadením Ukrajiny a zabráním území sousedního státu porušilo mezinárodní právo. Kromě možného vstupu Ukrajiny do NATO Fico kritizoval také diskuse o možném dodání raket středního doletu schopných zasáhnout cíle na ruském území. „Před všemi lídry EU, za přítomnosti prezidenta Zelenského, jsem řekl, že nadále platí filozofie vlády, kterou vedu, že se chceme orientovat na smysluplnou a racionální spolupráci s Ukrajinou, jejímž výsledkem nemá být zabíjení, ale pomoc lidem v nouzi,“ dodal Fico.

Zelenskyj na summitu tvrdil, že ruskou armádu může podpořit deset až dvanáct tisíc vojáků ze Severní Koreje. „My takovéto informace nemáme, můžu je komentovat až v případě, že se potvrdí, že jsou pravdivá. Pokud to bude realita, budeme na to reagovat. Zatím pro to nevidím důvod,“ konstatoval Fico.

Slovenský premiér vzápětí položil otázku, zda ve prospěch Ukrajiny také nebojují cizí vojáci a kolik je tam různých poradců ze zahraničí. „Ale nebudu to komentovat, dokud to nemám potvrzené. Já na klepy nedám,“ dodal Fico.

Předseda slovenské vlády potvrdil, že Slovensko ze svých armádních zásob nebude posílat Ukrajině žádné zbraně ani munici. Ficův Směr vyhrál loňské parlamentní volby, do nichž šel s heslem „Už ani náboj na Ukrajinu“. Komerčním dodávkám munice však Ficův kabinet nebrání. Slovenská vláda se chce podle premiéra soustředit na humanitární pomoc a pomoc při odminování ukrajinského území.

Fico na Ukrajině „bezpodmínečně“ podpořil vstup země do EU

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám