Hlavní obsah

Fico Ukrajinu v NATO nechce, ministři Směru na summitu její vstup podpořili

Zdá se, že slovenští politici zase jednou mluví v zahraničí jinak než doma před vlastními voliči. Zatímco se premiér Robert Fico vyjádřil, že Směr v žádném případě nebude souhlasit se vstupem Ukrajiny do NATO, Slovensko - zastupované prezidentem Peterem Pellegrinim a dvěma ministry Ficova Směru - na summitu Severoatlantické aliance vstup Ukrajiny podpořilo.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Slovenský prezident Peter Pellegrini na summitu NATO ve Washingtonu

Článek

V oficiálním prohlášení z washingtonského summitu NATO se jasně píše, že budoucnost Ukrajiny je v Severoatlantické alianci a státy NATO chtějí poskytnout Kyjevu desítky miliard eur.

Na summitu Slovensko zastupovali prezident Peter Pellegrini, ministr obrany Robert Kaliňák a ministra zahraničí Juraj Blanár (oba Směr). Pellegrini zdůraznil, že s členstvím Ukrajiny v NATO musí souhlasit všechny členské státy. „Došlo ke shodě všech členských zemí na definitivním znění závěrů, které jsou prezentované,“ řekl Pellegrini s tím, že postoje Slovenské republiky byly přetaveny do závěrečného dokumentu.

Web Aktuality.sk upozornil, že prezident Pellegrini a ministři Blanár a Kaliňák v USA popřeli vše, co premiér Fico léta říká o vstupu Ukrajiny do NATO. „Slovensko potřebuje neutrální Ukrajinu. Slovensko bude ohrožené na svých zájmech v případě, že by Ukrajina byla členskou zemí NATO,“ řekl Fico například letos v dubnu.

Případné zablokování vstupu Ukrajiny do NATO ze strany Slovenska by podle poslance opozičního Progresivního Slovenska (PS) Tomáše Valáška bylo špatné i pro Slovensko. „My nemáme lepší nástroj, jak odstrašit Rusko a odradit ho od nějaké případné další agrese,“ upozornil opoziční poslanec.

Pellegrini se v rámci summitu poprvé setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Svému ukrajinskému partnerovi Pellegrini řekl, že Slovensko nepřispívá finančně do české iniciativy na nákup munice pro Ukrajinu, ale poskytuje své kapacity ve zbrojní výrobě.

Směr proti

Fico však ve videu zveřejněném ve čtvrtek na Facebooku jasně řekl, že poslanci jeho strany vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance nepodpoří. „Směr a jeho poslanci nebudou souhlasit s členstvím Ukrajiny v NATO. Chápu přání Ukrajiny, je to suverénní země, ale členství Ukrajiny v NATO je pouze zárukou třetí světové války,“ řekl slovenský premiér ve videu zveřejněném na Facebooku. „Upřímně řečeno, i bez členství Ukrajiny v NATO, nejsme od ní daleko, když vidíme, jak některé vyspělé demokracie přikládají pod kotel,“ dodal Fico.

Předseda slovenské vlády se pozastavil nad kritikou maďarského premiéra Viktora Orbána, který před časem postupně navštívil Ukrajinu, Rusko a Čínu. Podle Fica tam Orbán šířil mírové iniciativy. „To se prostě nesmí. Pokud by jel přesvědčovat, že Slované se mají vzájemně zabíjet ještě intenzivněji, možná by ho někdo navrhl na Nobelovu cenu míru,“ konstatoval ironicky Fico. „Takto z něho dělají, a to zcela neoprávněně, vyvrhele roku 2024,“ dodal předseda slovenské vlády.

Ficův Směr nepodpoří vstup Ukrajiny do NATO

Evropa

Výběr článků

Načítám