Hlavní obsah

Fico se omluvil médiím a opozici, že přežil

V úterý, pětapadesát dní po atentátu, vedl slovenský premiér Robert Fico (Směr) poprvé osobně zasedání vlády. Na Fica byl spáchán atentát 15. května 2024 ve městě Handlová, kde se v ten den konalo výjezdní zasedání kabinetu.

Foto: Facebook/Robert Fico

Robert Fico vedl zasedání slovenské vlády

Článek

„Drahá progresivně liberální média a opozice, promiňte, že jsem přežil, ale jsem zpět,“ uvedl Fico na Facebooku, kde zveřejnil fotografii ze zasedání slovenské vlády. Po jednání kabinetu se premiér nezúčastnil tradiční tiskové konference. Slovenská média zaznamenala, že při chůzi si už nepomáhal francouzskou berlí, ale elegantní dřevěnou vycházkovou holí.

„Pomalu se vracím do pracovního tempa a doufám, že už brzy budu v pořádku, abych mohl naplno vykonávat svoji funkci, do které mě zvolili občané Slovenské republiky,“ cituje Facebook slovenského úřadu vlády premiéra.

Ministr pro investice Richard Raši (Hlas) novinářům prozradil, že na zasedání kabinetu premiérův zdravotní stav neřešili. „Je zcela v pořádku, všem nám podal ruku, vedl jednání vlády,“ dodal Raši. Ministr zdůraznil, že chirurgové v Banské Bystrici, kde Fica po atentátu operovali, podali špičkový profesionální výkon na evropské úrovni.

Fico o francouzské holi kontroloval průběh sklizně

Evropa

V pátek Fico vystoupil se slavnostním projevem na hradě Děvín u příležitosti celonárodních oslav příchodu Cyrila a Metoděje a v pondělí se obeznámil s průběhem sklizně v zemědělském družstvu Agro Voderady v obci Slovenská Nová Ves v okrese Trnava.

Teroristický útok

Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka minulý týden oznámil, že atentát na premiéra je vyšetřován jako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Dosud se případ, který otřásl celým Slovenskem, vyšetřoval jako pokus o úkladnou vraždu.

Jednasedmdesátiletý Juraj Cintula využil výjezdní zasedání slovenské vlády ve městě Handlová a na předsedu vlády vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Byl zadržen okamžitě po atentátu.

Předseda vlády byl vrtulníkem dopraven do banskobystrické nemocnice a tamní lékaři mu při pětihodinové operaci zachránili život. Fica po dvou týdnech přepravili vrtulníkem z Banské Bystrice do Bratislavy, kde se zotavuje v domácí péči.

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) připustil, že Fico bude mít po atentátu trvalé následky v činnosti pohybového aparátu. Premiér má rovněž blíže nespecifikované problémy s břišní dutinou.

Být zdravý, jedu s Orbánem do Moskvy. Ficova slova neunikla Rusům ani Ukrajincům

Evropa

Výběr článků

Načítám