Hlavní obsah

Fico pozval na Slovensko potomky účastníků SNP z Ruska a Běloruska

Slovensko si ve čtvrtek připomene 80. výročí propuknutí Slovenského národního povstání (SNP) celodenním programem a vojenskou přehlídkou v Banské Bystrici. Slovenský premiér Robert Fico při této příležitosti pozval na Slovensko potomky účastníků SNP z Ruska a Běloruska.

Foto: FB Roberta Fica

Robert Fico přijal potomky účastníků SNP z Ruska a Běloruska.

Článek

Přijal je ve středu na úřadě vlády, jak to dokumentují fotografie publikované na Ficově facebooku. „Setkal jsem se s potomky přímých účastníků SNP a osvobozovacích bojů na Slovensku. Jedná se o mladé lidi z Ruské federace a Běloruska, kteří přijeli na mé pozvání na Slovensko,“ uvedl Fico.

Předseda slovenské vlády tvrdí, že stejné pozvání dostala také ukrajinská strana, ale „toto pozvání se nerealizovalo v podobě návštěvy mladých lidí z Ukrajiny“.

Podle dostupných informací se čtvrtečních akcí v Banské Bystrici zúčastní také velvyslanec Ruské federace. Mimoparlamentní strana Demokraté tvrdí, že kvůli ruské a běloruské účasti odmítli pozvání do Banské Bystrice zástupci diplomatických misí některých západních států.

Podle Demokratů je pozvání ruského velvyslance Igora Bratčikova pošlapáváním odkazu SNP a jeho účast vrhá špatné světlo na Slovensko v mezinárodním kontextu.

Demokraté vyzvali vládu, aby pozvání pro ruského velvyslance zrušila. „Není rozdílu mezi Hitlerem a Putinem. Vyzývám vládu, aby okamžitě zrušila pozvánku pro velvyslance Ruska, který reprezentuje agresora. Je to absurdní drzost nejhrubšího zrna, vždyť vláda, kterou zastupuje, i dnes zabíjí nevinné Ukrajince,“ konstatoval předseda Demokratů Jaroslav Naď.

K útoku dojde a naši voliči si to s vámi vyřídí, vyhrožuje Fico

Evropa

Výběr článků

Načítám